De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Het Romantisch EHBO-koffertje

Leiden, maandag 11 maart 2002

Mijn lieve Liefdescursisten:

Wat voor de een een vanzelf spreekt, is voor de ander een probleem. Zeker in het romantische leven komt het vaak voor, dat verwachtingen uiteen lopen. Dat leidt tot pijnlijke confrontaties. U wil dat vermijden. Logisch. U heeft een kwetsbaar hart, klamme handen maar geen ruggengraat. Net als mijn Liefdescursiste "Angstig in Alkmaar" wilt u dat ik u een gouden regel schenk, waarmee u in iedere situatie veilig bent. Ach, werkelijk?

hart

Welk een zinloos verlangen.

 

hart

Ik gun u werkelijk een wat enerverender liefdesleven dan dat van kevertje, zo'n beestje dat alleen maar liggend onder een steen de ontwikkelingen afwacht. Vandaar dat deze Liefdescursus voor Gevorderden een schijnbaar eindeloze reeks tips en adviezen geeft, om in zoveel mogelijk situaties u, mijn dierbare Liefdeskneuzen, de hand te reiken. Daarbij ga ik ervan uit, dat u risico durft te nemen door onder de steen vandaan te kruipen en de warme zon te voelen. Maar: verbranden hoeft niet.

Maar dit gezegd hebbende, bibbert mijn Liefdescursiste "Angstig in Alkmaar" nog steeds verder. Eigenlijk heeft zij een soort EHBO-koffertje nodig, waaruit zij in allerhande soorten crisis kan putten. "Angstig in Alkmaar", ik zou je willen aanraden om je EHBO-koffertje met het volgende te vullen.

hart

Allereerst: moed.

Dat heb je nodig als je initiatief neemt, als je een kus wilt geven of als je een romance wilt stoppen. Het betekent dat je bang bent, maar toch handelt. Beschouw de angst als een raadgever, die je attent maakt op zwakke plekken. Maar laat je nooit door angst regeren.

Dan heb je nodig: verlangen.

Dit is de zuurstof voor iedere vorm van romantiek. Waar geen verlangen is, stikt de toekomst. Versterk daarom je verlangen. Luister naar romantische muziek, maak tijd vrij om te dagdromen, brand wierook en streel ieder huisdier dat je tegenkomt. Versterk je verlangen, opdat je dieper zult liefhebben.

Vervolgens is er: standvastigheid.

Niet iedere liefde valt als een rijpe appel in je schoot. Soms kost het tijd of vergt het een aantal afwijzingen. Er zijn Liefdescursisten die roepen altijd, levenslang zelfs, op de ander te willen wachten. Klinkt gepassioneerd. Maar als ik hen vraag, hoe ze zich de komende vijf jaar voorstellen, al wachtende, dan zijn ze beteuterd. Zelf hadden ze eigenlijk eerder aan een week wachttijd gedacht.

En uiteindelijk: wijsheid.

Regels zijn goed voor degenen die naar kennis zoeken. Zij die inzicht wensen, zoeken wijsheid. Dat is één stem, die klinkt uit hart, hoofd en ziel tegelijk. Wijsheid zegt wanneer standvastigheid dwaasheid is, wijsheid geeft de kracht om weg te gaan, verdriet te verwerken en de ander te vergeven. Wijsheid weet ook wat geduld is.

hart

En hiermee, "Angstig in Alkmaar", heb ik je EHBO-koffertje gevuld en kun je het romantische veld in. Meer heb je niet nodig, immers. Moed, verlangen, standvastigheid en wijsheid zullen je leiden. Verwacht een enerverende reis met toppen en dalen, met vallen en opstaan, met vreugden en teleurstellingen. Schrik je hiervoor terug, dan is het beter om onder de steen kruipen en daar het kevertje gezelschap te houden.

hart

Aanstaande maandag een uitermate praktisch onderwerp in de Liefdescursus. Met al die lente-hormonen in de lucht wordt er heel wat afgemaild. Cursisten krijgen vierkante ogen en willen ontmoeten en liefst op dezelfde dag gaan samenwonen. "Is dat verstandig?" vraagt "Bedachtzaam uit Bloemendaal". Hij wil dat ook wel, maar zit met een dure meerjaren-hypotheek op zijn veel te grote woning. Met andere woorden, bestaat er iets als romantische spoed, en is die inderdaad zelden goed?
Volgende week hoort u het antwoord van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit