De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De krankzinnige uit IJsland
of: hoe lang moet romantiek duren?

Leiden, maandag 19 februari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Vorige week draaide het gehele leven om Valentijnsdag, en hoe is het nu? Voor sommigen is er een kater, voor anderen hernieuwd geluk. Maar let op! Niet alles blijft gewonnen of is verloren. Over een week of wat kunt u een liefdesbrief sturen, handgeschreven, zelfgepost, en met een beetje voorjaar in de lucht mag u dan weer hopen op l'amour.

tussen

Enkele jaren geleden correspondeerde ik met B., een man uit IJsland. Hij schreef mij exotische verhalen over zijn woonomgeving en ik kreeg visioenen van moi als de beeldschone ijskoningin, maar dan natuurlijk met een hart van goud. Zulks deelde ik B. mee. Hij vond het ook mooi. Daarna benoemde ik hem tot mijn unieke sneeuwvlokje en prompt ging de prille romance stuk.

"Kind," zei mijn moeder, "Wat had je ook in IJsland gemoeten met zo'n man?"

tussen

Dat was een goede vraag, die meerdere vragen bevatte:

  • Hoe lang moet men romantisch blijven?
  • Wat te doen als de een verkoeld is en de ander brandende romantiek wenst?
  • Zijn alle mannen in IJsland krankzinnig?

tussen

Ziehier de kwestie. U staat in vuur en vlam, de ander niet. U brandt van hartstocht, de ander weet nauwelijks wie u bent. Na honderd jaar samenzijn draagt uw wederheft 's avonds een pyjama en sokken. U steekt in het zwart leer. Hoe moet dat, als het zo ongelijk is?

tussen

Wie verlangen voelt, is verantwoordelijk voor dat verlangen. Dit is het leidend principe in de romantiek. Zitten wachten en wrok opbouwen leidt nergens toe, behalve naar de psychiater.

U verlangt naar romantiek. Bon. Wat precies, hoe ziet het eruit, wat wilt u voelen, zeggen, denken, zien, ruiken? U moet weten wat romantiek voor u betekent, anders herkent u het niet.

Heeft u een duidelijk beeld, dan maakt u een plan. Ja, romantiek vereist praktisch denken en doen. Alleen de zon gaat vanzelf op. En onder.

tussen

U heeft mij nieuwsgierige en vrijmoedige mails gezonden die ik naar vermogen heb beantwoord. Niet gaan klagen als het eens wat langer duurt, Cursisten! Alle post lees ik. Uw nood en mijn tijdgebrek bepalen het moment waarop ik terugschrijf.

tussen

Heeft u inmiddels zelf het Leermoment Van De Week begrepen? Ach. Dan zal ik het zelf zeggen: romantiek is een plan in uitvoering.

tussen

Inderdaad, een plan heeft een einde. En daarna kunt u weer een nieuw plan maken, desgewenst. Daaraan moet uw aanstaande of bestaande Geliefde willen meewerken. Is dat niet het geval, dan veroordeelt u zichzelf tot een leven zonder romantiek. Of tot een andere Geliefde, naturellement!

tussen

Volgende week gun ik u het nut van de voorjaarshormonen. Ik zal u onderwijzen wat een goede liefdesbrief is, zodanig dat u zelf aan de slag kunt. Inspiratie hiervoor komt uit la France, evenals uit de levenswijsheid van mijn tante in Parijs. Wat zij ervan vindt, verneemt u op maandag 26 februari van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan