De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Valentijnsdag in Nederland
of: liefde is een werkwoord

Leiden, maandag 12 februari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Nederland is een polderland, te plat voor woeste romantiek. Wie een liefdesleven wenst als een Amerikaanse rollercoaster, vindt hier vooral veel weilanden. Weinig kermis. En dan is het deze week Valentijnsdag. Voor sommigen het enige echte liefdesfeest. Voor anderen een straf, lijkend op Kerstmis.

tussen

Over de psychologie van uw karakterstructuur zal ik het maar niet hebben, Liefdescursisten. Deze week hou ik het praktisch. Wat te doen met deze week waarin wij Valentijnsdag vieren? Dat hangt ervan af.

tussen

Om precies te zijn, het hangt van uw positie af.

  • Bent u, gezien de tijd tussen postverzending en postbezorging, in staat een Valentijnskaart te sturen die op tijd aankomt?
  • Heeft u zelf een kaart ontvangen?
  • Bleef de brievenbus geheel leeg op Valentijnsdag?
  • Of kreeg u een kaart van de verkeerde afzender?

tussen

Wie nu nog een kaart wil versturen, moet snel zijn. Kies een romantische kaart, noteer een liefdeswens, onderteken met uw initialen, in de envelop, frankeer en post. Hup, opschieten.

U hoort het: initialen. Het gouden compromis tussen anonieme stalkers en overbekende aanbidders. En een liefdeswens? Ja. Zonder fysieke elementen, naturellement. Denk aan iets als: "Ik hoop dat je mij ooit ziet staan." Nederigheid doet het altijd goed in de liefde. Dat maakt de aanstaande Geliefde belangrijk. Een fijn gevoel, dat op u afstraalt.

tussen

Wie een kaart ontvangen heeft, van de goede of de verkeerde afzender, gaat over tot het tegen-offensief. Dat is romantisch of a-romantisch van aard. In het geval van de Verkeerde Afzender gaat u uiteraard a-romantisch te werk. U kunt ofwel de kaart negeren ofwel een bijzondere kaart terugsturen. Vooral kaarten met afbeeldingen van poedels en varkens zijn geschikt. Op de achterkant schrijft u een allerhartelijkst bedankje voor de grappige ansicht. Verder niets.

Nu kan het zo zijn, dat de Verkeerde Afzender u gaat opbellen. Om te vragen of u post heeft gehad. Dan zegt u vrolijk: "Jawel!" en zwijgt even. Daarna zegt u treurig: "Ach... was dat van jou?" Daarna hoeft u het gesprek alleen nog maar af te ronden.

Kreeg u evenwel een Valentijnskaart van de Goede Afzender? Dan schijnt de zon in uw hart. Laat dat besef tot u doordringen, terwijl ik even een groepje eenzame Cursisten toespreek.

tussen

U mailde mij uitvoerig over de lasten van Valentijnsdag, en dat het toch een Amerikaanse uitvinding was die u verafschuwde. Bon. Très bien. D'accord.

Tenslotte houdt uw moeder al van u. Wat heeft u dan verder nog te wensen? Romantiek komt alleen naar de romantischen.

tussen

En dat zeg ik nog een keer, nu als het Leermoment van de Week: romantiek komt alleen naar de romantischen. Wenst u romantiek, wees dan romantisch.

tussen

En hoe zat het met de kaart van de Goede Afzender? Eenvoudig. Wat er ook op staat, het is een carte blanche voor uw romantisch offensief. Neem dat dan ook! Telefoneer, organiseer, gebruik dit gouden moment van spanning, verlangen en verwachting. En tijdens dat verukkelijke diner brengt u die prachtige, creatieve en o zo toepasselijke kaart ter sprake... eerder niet.

tussen

Nadat deze warmbloedige dag weer geheel verwerkt is, neem ik u volgende week mee naar IJsland. Ooit correspondeerde ik kort met een krankzinnige uit dat land, die romantische bedoelingen met mij had. Wat u te doen staat als de liefde echt te koud is, verneemt u op maandag 19 februari van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan