De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Schoonfamilie in Spanje
of: verliefd zijn en toch opletten

Leiden, maandag 4 februari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Toen ik verliefd werd op de Spanjaard T., stortte ik me met zuidelijke passie in de liefde. Zijn land zou het mijne worden, zijn temperament was al het mijne. Hij sprak slecht Nederlands, maar dat gaf niet, want ik ging Spaans leren.

tussen

T. knikte op alles wat ik zei, en terugblikkend op deze duistere episode in mijn leven, geloof ik dat dit alles was wat T. deed. Knikken. Lief, instemmend, nietszeggend knikken. Destijds vatte ik het op aan aanmoediging en dus sprak ik door. Over interculturele romances, over grenzen verleggen, over stierenvechten en natuurlijk over het Hollandse cultuurgoed zoals koffie drinken met speculaasjes erbij.

Ja, T. en ik gingen een zonnige toekomst tegemoet, dat was duidelijk.

tussen

Alleen, als ik 's nachts naar de sterrenhemel staarde, kwamen er vragen in moi op.

  • T. wilde mij niet kussen. Had dat werkelijk met de Spaanse kuisheidsbegrippen te maken?
  • Had T. eigenlijk een verblijfsvergunning?
  • Waarom keek T. op straat altijd leuke mannen na?
  • En zou T. me werkelijk voorstellen aan zijn ouders in Spanje?

tussen

Ik twijfelde.

Ik haatte mezelf omdat ik twijfelde.

Ik zei tegen mezelf dat ik ofwel twijfelde, ofwel verliefd was.

Ik zei tegen mezelf dat ik moest kiezen tussen liefde en twijfelen.

Zegt u eens, Liefdescursisten, of men in de liefde mag twijfelen, wantrouwen, achterdochtig zijn! Wel?

tussen

Precies. Het moet, zeker wanneer u op de blindmakende Spaanse wijze verliefd bent. Het bleek al gauw dat mijn teerbeminde T. overtuigd en practiserend homoseksueel was, wat een man goed staat, behalve als men als vrouw zowat met die man verloofd is.

Naar Spanje hoefde ik niet meer, maar de vraag over twijfel en verliefdheid was toen ontstaan.

tussen

Twijfelen is verplicht. Een ware liefde verdraagt een beetje twijfel. U is mens, en derhalve romantisch dom. Dat wil zeggen, u ziet in uw roes van romantiek vooral wat u verlangt te zien. Niet wat er werkelijk is. Om dit verschil te ontdekken, is de twijfel uitgevonden. Een nuttig instrument dat alleen maar wil weten of iets werkelijk zo is. "O ja?" vraagt de twijfel.

Hiermee wil ik niet zeggen dat alle Spanjaarden homoseksueel zijn. Maar heteroseksueel zijn ze ook niet allemaal. Dat ze vol passie zitten, geloof ik meteen op basis van uw e-mails.

tussen

Prompt zijn we aanbeland bij het Leermoment van de Week: twijfel en liefde horen bij elkaar, als stier en stierenvechter.

tussen

Volgende week staat geheel in het teken van Valentijnsdag, het circus dat uit Amerika is overgewaaid naar Nederland, om hier onderwerp van een brede maatschappelijke discussie te worden. Wat te doen met Valentijnskaarten, wanneer gaat u over tot een tegenactie en wat te doen als u door een walgelijke griepaanval niet uw Valentijnskaart kon posten? Op maandag 12 februari betreed ik het mijnenveld van Valentijn, en u verneemt dan alles van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan