De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Vreemde toestanden in Kopenhagen
of: het belang van een Plan B

Leiden, maandag 29 januari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Op een dag verzeilde ik in Kopenhagen. Dat was niet per ongeluk. Karsten, de blonde Deen, woonde er. Met hem had ik een zomer lang gechat en elke ochtend dronken we samen koffie voor de webcam. Het gaf een zekere gezelligheid, die toch heel beperkt was. Daarom besloot ik de man in zijn woning te bezoeken. Hij reageerde uiterst enthousiast, beloofde me gouden Deense bergen, en precies dat, Cursisten, bracht me aan het twijfelen.

tussen

Veel fantasie heb ik niet, waarom zou ik, mijn leven biedt genoeg vermaak zonder dat ik er van alles bij moet bedenken. Toch heb ik voldoende bioscoopfilms gezien om enige kennis te hebben van seriemoordenaars en psychopaten. Wat mij dan vooral opvalt, is hoe lief en enthousiast ze in den beginne zijn. Net als Karsten, dus.

tussen

Ik wist wat mij te doen stond. Het was tijd om mijzelf ernstige vragen te stellen.

  • Wat als Karsten tegenviel?
  • Wat als de Deense cultuur andere betekenissen toekende aan "gezellig logeren"?
  • Wat als ik genoodzaakt was om midden in de nacht zijn huis te verlaten?
  • Wat als hij mij dan achtervolgde?
  • Wat moest ik in deze en andere situaties doen?

tussen

Met andere woorden, moet men in liefde en romantiek altijd een Plan B bezitten?

tussen

Ik zeg ronduit: ja. Altijd.

tussen

Een Plan B werkt op alle manieren goed in de liefde. In het Plan B staat wat u gaat doen als de romance voorbij is. Nieuwe bezigheden, het activeren van een reserve-verloofde, twintig kilo afvallen of juist aankomen, alles is goed zolang het maar een levensplan is, dat u aanspreekt.

Heeft u een Plan B, dan kunt u grenzenloos liefhebben. U hoeft geen reserves te houden, u kunt zich er helemaal instorten. Want als het misgaat, heeft u een Plan B Klaar op de plank.

Een Plan B is de voorwaarde om lief te kunnen hebben.

tussen

Ik keerde heelhuids terug uit Kopenhagen. Toen ik mijn lichtgewicht reistas uitpakte, kwam ik mijn Plan B tegen. Daar was de envelop met de kortste weg naar het dichtsbijzijnde politiebureau, het adres van de Nederlandse ambassade en een lijstje van belangrijke telefoonnummers.

tussen

Moi heeft hiermee het belang van een Plan B wel aangetoond. Hiermee komt het Leermoment van de Week meteen in beeld: wie het beste wil ontvangen, moet op het slechtste voorbereid zijn.

tussen

Intussen bezin ik mij op een samenwerking met Schiphol. U mailt mij over treurige afscheids-scènes en vreugdevolle herenigingen, en alles in een explosie van emoties. Aparte kamertjes, kleine boudoirs, in die richting denkt moi momenteel.

tussen

Volgende week snij ik een belangrijk onderwerp aan. Tenslotte krijgt u vroeger of later te maken met de schoonfamilie in den vreemde, en hoe moet dat nu weer? Daar kreeg ik mee te maken toen ik intens verliefd was op een Spanjaard. Mijn gevoelens waren zelfs zo intens, dat het mij ontging dat de man homoseksueel was. Hoe dat afliep, ook met de beoogde schoonmoeder, hoort u op maandag 5 februari van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan