De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Moet het altijd boerenkool zijn?
of: de exotische geliefde in Nederland

Leiden, maandag 22 januari 2007

Lieve Liefdescursisten,

U heeft gelijk, Cursisten, wanneer u mij mailt dat toch heus niet iedereen de middelen heeft om allerlei buitenlandse romances te beleven. U rekent mij voor hoe duur het is: vliegtuig, hotel, presentjes, en dan de uren bij de therapeute als het weer mislukt is. Heeft Nederland dan zo weinig te bieden?

tussen

Laat mij dit herformuleren. U wenst een exotische geliefde, maar 't mag niet te veel kosten. Erg Hollands hoor, Liefdescursisten! U weet toch dat we in het buitenland als knieperig bekend staan? Bij de moskee om de hoek kunt u zo een leuke exotische knuffel opdoen, dat spaart zelfs een buskaartje uit. Ja, dat is een gratis advies.

Denk erom, liefde kost geld. Ook als u in Nederland blijft. Zelfs van gratis wandelen bij de voor-niets-opgaande zon slijten uw schoenzolen.

O, u loopt blootsvoets op het strand? Dan gebruikt u nadien hopelijk zeep.

tussen

Malgré tout blijf ik met u in Nederland deze week. Daar is immers ook veel te beleven. Al die culturen, 't is net een grote doos met bonbons, en elke bonbon smaakt verschillend. Velen van u wensen eens iets anders dan anders, willen een bijzondere Geliefde en blieven geen boerenkool meer.

tussen

En daarom gaat u nu nadenken, met mij. U wenst een exotische geliefde, die bij u past en bij wie u past. Dat brengt u tot de vraag, wie er eigenlijk bij u past, en of er wel iemand is die bij u past en hoe u daar dan achter komt. Zulke basisvragen moeten onbeantwoord blijven. Andere vragen zijn belangrijker:

  • Wenst u vertrouwdheid of passie? Anders gezegd, zoekt u een Geliefde die hetzelfde karakter heeft als u, of wilt u radicale verschillen?

Dagdroom nu even over Fransen en oh la la of bestudeer Duitsers en hun vermogen om een huishouden grondig te organiseren.

  • Wilt u gezellig een tweede familie in het buitenland erbij of kiest u voor een vluchtige tweepersoonsrelatie?

Denk voor het eerste geval aan het gehele Oostblok en voor de tweede mogelijkheid aan de expat, degene die bedrijfsmatig slechts een paar jaar hier zal zijn.

  • Verlangt u spirituele verdieping in dimensies waarvan u niet wist dat ze bestonden of plukt u liever de dag zoals die is?

Zoek God waar zij zich aandient, de moskee is elke dag open. Oriënteer u anders op Amerikanen, die in staat zijn tot groot enthousiasme voor alles.

tussen

Weet u welke exotische Geliefde uw voorkeur heeft, dan zorgt u dat u dáár aanwezig bent, waar de exotica van uw hart verblijft. Denk aan restaurants, aan shows met klassieke auto's (in Amerika zijn de autowegen breed), aan slagers die Poolse bietensoep verkopen, aan... nu, denkt u zelf verder!

tussen

Dit eenvoudige systeem brengt moi tot het Leermoment van de week. Eerst denken, dan doen. Uw moeder zei het ook al, en ik zeg het haar na. Intussen blijft de mail stromen, want sinds er goedkope vliegtuigprijzen zijn, zorgt menige romance voor internationale complicaties.

tussen

Volgende week neem ik u weer mee op reis. Denemarken staat bekend om schoonheid, om de prachtige ontwerpen, maar uw Liefdesdocente had daar hele andere ervaringen. Wat het risico is van verwachtingen koesteren en het belang van een Plan B in liefde en in Kopenhagen, hoort u op maandag 29 januari van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan