De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De Belg die bijna twee meter was
of: leren praten met de Geliefde

Leiden, maandag 8 januari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Op een matinee dansant ontmoette ik de Belg. Hij was bijna twee meter lang en stond wijdbeens, om met die lengte in balans te kunnen blijven. Voor de zekerheid had hij zijn rechterhand achter zijn broekriem gestoken. Trots op zijn prestatie keek hij in het rond. Mijn wetenschappelijke aandacht was meteen gewekt en dus knoopte ik een gesprekje aan. "Bonjour!" zei ik koket.

tussen

Voor mij is dat woord een charmante opening, waarna alles kan gebeuren en soms ook gebeurde, waardoor ik inmiddels zeker weet nooit iets anders te hoeven zeggen in den beginne. Daarna wel. Enfin.

tussen

De Belg keek mij leeg aan. Voor de zekerheid zei ik het nog een keer: "Bonjour!" Toen vroeg de Belg of ik ook Nederlands sprak. "Awel!" deed ik Vlaams terug en hij ontspande zichtbaar. Dat deed mij genoegen.

Spanning en ontspanning, Liefdescursisten, vormen het basisritme van flirten. U suggereert en de ander komt naderbij, u verkoelt en de ander schrikt weg, u doet eb en vloed, jager en hertje, koffie en koekje. Het kan apart, maar samen is beter.

Het begon dus veelbelovend tussen de Belg en mij. Ik had zijn aandacht, hij reageerde. Hij vroeg mij waar mijn kot was, en ik vroeg: "Pardon?" Hij informeerde of ik "boven de streep was" en ik fronste mijn wenkbrauwen. Hij sprak onkuise woorden die ik me niet wens te herinneren en ik zei: "Adieu."

tussen

U ziet, Liefdescursisten, wat het nadeel is van de Belgische Geliefde die Nederlands spreekt. U denkt dezelfde taal te beheersen, maar de werkelijkheid is anders. Alleen daarom al is het verstandig ingeval u een buitenlandse Geliefde zoekt, niet voor het buurland te kiezen. Moi vergeeft België veel, omdat het land Jacques Brel heeft voortgebracht, maar daarmee is ook alles geroemd, op de bonbons na.

tussen

Is het werkelijk zo moeilijk om met de Geliefde te praten? Vaak wel. U denkt dat u elkaar goed begrijpt, omdat het kussen zo uitstekend lukt, omdat u vroeger van dezelfde muziek hield en ook wel omdat u alletwee van kleine hondjes met blauwe oogjes houdt. Al deze toevallige overeenkomsten doen u besluiten dat u één hart bent, verdeeld over twee mensen. En dan komt het eerste misverstand.

tussen

Wie een nieuwe Geliefde heeft, doet er goed aan een gezamenlijk woordenboek aan te leggen. Letterlijk. Koop een notitieboekje en begin op te schrijven wat de Geliefde bedoelt als de Geliefde iets zegt dat op u een belangrijke invloed heeft. U kunt zich laten leiden door de praktijk, maar beter is het voorbereid te zijn. Wat betekenen voor de ander bijvoorbeeld woorden en uitdrukkingen als:

  • Dat geeft niets
  • Misschien later
  • Ja hoor
  • Ik bel je nog
  • Gewoon, zomaar
  • Voor altijd? We zien wel
  • Hoe zou jouw leven zijn zonder mij?

tussen

Praktische informatie leidt tot romantisch inzicht. Dit is het Leermoment van deze week. Zult u het goed onthouden? Uit uw mails blijkt soms een angstig beperkt geheugen. Moeiteloos herhaalt u in de ene romance wat in de andere fout ging.

tussen

Volgende week leg ik u de nadelen en voordelen uit van de Hollandse kordaatheid. Wat wij normaal vinden, kan de buitenlandse Geliefde hevig doen schrikken. Het heet dat we "te direct" zijn. Bon. Wees ervan overtuigd dat daarmee een wereld te winnen is, zoals ik zelf mocht ontdekken. Op maandag 15 januari krijgt u daarvoor aanwijzingen van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan