De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Liegen uit Londen
of: halve waarheden, hele leugens

Leiden, maandag7 mei 2007

Lieve Liefdescursisten,

Eens, enkele jaren geleden, mailde ik met S. uit Londen. Dichtbij genoeg om voor een romantisch weekend over te vliegen, veraf genoeg om tijd voor mezelf over te houden. Hartstocht kan heel praktisch zijn. En ook goed voor de talenkennis, Liefdescursisten, al is Londen natuurlijk gemakkelijker dan... nu ja, dan iemand uit die vreemde spijkerschriftlanden.

De mails van S. leken wel een feuilleton. Elke keer een nieuwe aflevering.

tussen

Hij woonde in een oud huis.

Op een zolder.

Een grote zolder.

Daar stond zijn computer.

En zijn bed.

tussen

Toen vroeg ik: S, wie wonen er beneden de zolder in dat oude huis?

  • Mijn vrouw en kinderen, zei S.
  • Maar we zijn zo goed als gescheiden!
  • Hoe bedoel je: "Dan kan ik dus op bezoek komen"?

tussen

U ziet, Liefdescursisten, dat de waarheid bij goed doorvragen nogal eens gemakkelijk boven water komt. Met de cultuurverschillen heeft niet iedereen meteen door dat er een kruisverhoor wordt afgenomen, en daarbij komt dat online liegen gemakkelijk lijkt.

Maar moeilijk vol te houden.

tussen

Ja, het gebeurt vaak en veel, dat mensen zich anders voordoen dan ze zijn. Dunner, langer, rijker, mooier, interessanter, zoekend. Jongens van tien jaar die een spannende tante willen. Vrouwen met kinderen die snakken naar een verzetje. Alles kan online. Er is nauwelijks censuur. Leugen en waarheid staan naast elkaar.

Er zijn twee manieren om de waarheid te achterhalen. De eerste heeft u begrepen, toch? Inderdaad. Standvastig doorvragen en goed opletten wat er eigenlijk staat in de mail. De tweede is even eenvoudig: u moet zelf waar zijn, in alles wat u zegt en doet. Pas dan bent u in staat te geloven dat een ander ook waar is. Als er een oprecht is, kunnen er meer zo zijn.

tussen

Dit vindt u terug in het Leermoment van de Week: wees oprecht, zodat u in oprechtheid kunt geloven.

tussen

Binnenkort stopt de Liefdescursus en dan moet u alleen verder. Maar vrees niet, alle cursuslessen blijven online staan. Ook die van volgende week, waarin ik inga op de overgang tussen mailen en ontmoeten. Van de ene dimensie naar de andere reizen is niet iedereen gegeven. P. uit Schotland, een groot mensenkenner naar eigen zeggen, en hoofd van een bedrijf met vele werknemers, internationaal vooraanstaand en wat al niet, viel hopeloos en onomkeerbaar door de mand. Hoe dat zat, hoort u op maandag 14 mei van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan