De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De Ierse aanpak
of: romantische beloften

Leiden, maandag 29 april 2007

Lieve Liefdescursisten,

Toen ik T. uit Ierland ontmoette, liep het vrijwel meteen uit de hand. Om indruk op hem te maken, stuurde ik hem een sonnet in de oude Ierse taal. Dat had ik van een internetsite geplukt, wat ik er welbewust niet bij zette. De man dacht dat ik de taal sprak, en pende een lange brief terug, ook in het oud-Iers. Zo ontstond het eerste misverstand.

tussen

T. en ik mailden, telefoneerden en zagen elkaar in London. Acht uur lang wandelden wij door de stad zonder er iets van te zien, acht uur lang spraken wij over dromen en verlangens en na die acht uur wisten we elkaars zielsverwant te zijn. Hij beloofde alvast eeuwige trouw en ik zei iets in het oud-Iers waarvan ik niet zeker wist wat het betekende.

Maar ja.

De dag erop bleek dat hij boodschappen moest doen en dat was reuze dringend, maar hij zou zeker nog bellen. Of mailen. Ofzo.

tussen

Wat was wijsheid?

  • Een onwillige Geliefde heeft alleen wat extra aandacht nodig.
  • Meteen stoppen. De liefde moet van beide kanten komen. Twijfel betekent Nee.
  • Een stapje terug, een stapje vooruit. Langzaam aan doen.

tussen

Achteraf bezien was het misschien wat veel, wat snel en ook wat intensief, maar T. leek me bij uitstek de man die dat aankon. Dat Ierse temperament. Dat royale drankgebruik. Dat poëtische accent.

tussen

Zoals T. is, zijn er meer. Voor hem was ik een exotische verschijning die met Hollandse vrijmoedigheid over zaken sprak waarover hij slechts durfde te dromen.

T. raakte meegesleept, willens en wetens. Hij beleefde een avontuur van romantische belofte, alleen ging het op mijn emotionele kosten. T. wilde wel, maar durfde niet. T. zei veel, maar deed weinig. En terwijl mijn leven is doorgegaan, weet ik zeker dat T. nog steeds aan mij denkt en over mij droomt.

Want sommigen beleven evenveel aan wat had kunnen zijn, dan aan hetgene wat er is. Dromen over liefde is voor hen hetzelfde als liefhebben. Zij scheppen zich een eigen wereld, waarin geen plaats is voor een ander. Maar l'amour heeft toujours een tweede hart nodig...

tussen

Daarom is het Leermoment van de Week simpel maar waar: liefde heeft meer harten nodig dan een enkel hart.

tussen

Over enkele weken stopt de Liefdescursus met deze reeks, maar vreest niet! Alle lessen blijven gewoon online staan. Tot dan komt er nog behoorlijk wat malheur voorbij, dus blijf opletten tot in het laatste moment. Volgende week komt het prangende probleem van lange-afstands-vertrouwen aan de orde. S. te London vertelde mij dat hij op de zolder van een groot huis woonde. Ik informeerde wie er op de andere etages woonden. Zijn antwoord en wat ik toen zei, verneemt u op maandag 7 mei van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan