De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Groeten uit Griekenland
of: kansen benutten

Leiden, maandag 15 april 2007

Lieve Liefdescursisten,

In al die lange jaren dat ik u, mijn Liefdescursisten, mijn romantische wijsheid dicteer, heb ik geen week gemist. Tot afgelopen keer. Velen van u vroegen waar de nieuwe les was, of er technische problemen waren en enkelen wilden weten waar de Liefdesdocente zich bevond.

Dat was de juiste vraag.

tussen

Enkele dagen voordat ik de les van de week wilde voorbereiden, ging de telefoon. Het was A., van wie ik een half jaar niets had vernomen. Het liefdesverdriet dat ik indertijd had gevoeld, had ik verwerkt. Daardoor bleef ik vrolijk en ontspannen. A. bleek in Athene te verblijven voor een vacantie en bekende dat hij zo vaak aan mij had gedacht. En hij vroeg of ik overkwam voor een paar dagen. Ik zweeg.

tussen

Wat dacht die man wel?

  • Alsof ik alles zomaar uit mijn handen liet vallen omdat hij belde!
  • Ik had wel wat beters te doen!
  • Zeker een half jaar zwijgen en dan zomaar opbellen, nou... nou...!
  • Had hij dat niet eerder kunnen vragen?

tussen

Kortom, de avond na zijn telefoontje boekte ik een vlucht en de dag daarrna kuste ik hem. In Athene.

tussen

Het waren meeslepende dagen, dat kunt u zich voorstellen Cursisten, en erna moest ik nog lang in mijn boudoir bijkomen. Daarom kon ik niets schrijven. Ik leed aan koortsen vol herinneringen en verlangens. Mijn hart barstte open en alle gevoelens van weleer kwamen terug, al was het totaal onduidelijk waar dit allemaal tot zou leiden, zo ergens. Het was een kostbare aangelegenheid, maar spijt heb ik voor geen cent.

Laat deze ervaring u tot lering strekken. Soms biedt het leven u een mogelijkheid waartegen u aanvankelijk met woede en weerzin tekeer gaat. Een teken dat het u raakt. Uw ego speelt op. Uw eerzucht. Uw kinderlijke eis dat die ander eerst zus of zo moet doen. Maar stel dat u dat alles even vergeet, wat is er dan mogelijk?

tussen

Uw mails lees ik, en u krijgt antwoord, hoor! Voor degenen onder udie denken dat ik een batterij studenten ben: haalt u mijn naam eens door de zoekmachines, dat is heel leerzaam.

Het Leermoment van de Week sluit aan op de expeditie Athene: Sommige kansen komen maar één keer. Stap vooruit!

tussen

Volgende week komt de uitgestelde kwestie van twee weken geleden aan de orde. Dat is de sitruatie van de ex-geliefde, zoals ik die tegen kwam in mijn kennismaking met D. Hij kwam van de Antillen en was beeldschoon om te zien. Helaas vond hij dat ook, evenals zijn ex. Dat stemde mij tot inzicht en wat ik besloot, verneemt u op maandag 22 april van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan