De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Passie uit Parijs
of: als de kindertjes krijsen

Leiden, maandag 2 april 2007

Lieve Liefdescursisten,

Lange tijd heb ik gedacht dat liefde in het algemeen en passie in het bijzonder alles overwon. Ook kiespijn en armoede. Dat was voordat ik G. uit Parijs ontmoette. G. wilde in Nederland komen wonen, gezellig met moi. Dat ging best. Hij was in het bezit van een groot hart waarin de passie onpeilbaar diep kolkte en drie jonge kinderen.

tussen

Pardon? Jazeker. Drie. En G. verzekerde mij dat de kindertjes zich snel zouden aanpassen, dat tweetalig opgroeien juist heel goed voor kindertjes was en dat ik vast een allerliefste stiefmoeder zou wezen.

tussen

Aan de kleine Franse kindertjes was naturellement niets gevraagd. G. zag de toekomst vol rozengeur voor zich en ik was opeens degene met het gezond verstand. Ik dacht na.

  • Ongelukkige kindertjes maken een ongelukkige vader en dus een ongelukkige liefde
  • Hup, terug naar Parijs!
  • Wie de vader bemint, omhelst ook de kindertjes

tussen

Nadat ik G. de bons had gegeven, wist ik dat passie grenzen heeft. Zoals het gehuil van Franse kindertjes, die geen vreemde maman wensen.

tussen

En met deze gruwelijke geschiedenis heeft u iets nieuws geleerd, Liefdescursisten. Hoe intens een liefde ook kan zijn, toch kan de realiteit intenser zijn. En dan legt de liefde het af.

U kunt wachten op de levenslessen van de realiteit. Of u kunt er vandaag al over gaan nadenken. Niet in de wilde weg.

U denkt eerst aan wat u voor alles in de liefde zocht en zoekt. Denk bijvoorbeeld aan passie. Dan bepaalt u of dit specifieke verlangen werkelijk en overal en altijd blijft bestaan. Met twee kindertjes kan het al fini zijn. Zo ook: verlangen naar avontuur, een geliefde die dwangmatig gokt. Of bergen beklimt. Wat als het altijd de hoogste berg moet zijn? Huiselijkheid? Kan een hevige straatangst verbergen bij de allerhuiselijkste geliefde.

Ik wil hiermee zeggen, Cursisten, dat wat u in de liefde zoekt, ook datgene kan zijn wat u zal tegenhouden.

tussen

In uw mails gaat u uitvoerig op uw liefdesleven in, of op het ontbreken ervan. Mooi zo. U spreekt zich tenminste uit. Recent lees ik in kranten allerlei betogen waarom de alleenstaande zo gelukkig zou zijn en degene met een relatie eigenlijk ook. Helaas weet ik beter, want ik ontvang mail uit beide o zo gelukkige groepen.

Het Leermoment van de Week is: wie liefde wil, moet de liefde aandacht geven.

tussen

Volgende week zal ik de kwestie van de ex-geliefde behandelen, zoals ik die tegen kwam in mijn kennismaking met D. Hij kwam van de Antillen en was beeldschoon om te zien. Helaas vond hij dat ook, evenals zijn ex. Dat stemde mij tot inzicht en wat ik besloot, verneemt u op maandag 9 april van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan