De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Hallo, hier Koerdistan
of: liefde met/zonder toekomst

Leiden, maandag 26 maart 2007

Lieve Liefdescursisten,

Dat Z. uit Koerdistan beroerd Nederlands sprak, vond ik niet zo erg. De man kon op duizend-en-een manieren mijn hand vasthouden, bezat de fluweelzachte ogen van een sprookjesprins en daarbij, zo bedacht ik destijds, zijn alle Nederlandse woorden ook in boeken te vinden. Ik zag de toekomst dus rozig tegemoet, ook al omdat Z. een verblijfsvergunning bezat.

Als Z. mij zag, glansden zijn ogen nog wat meer en ik keek daarin om te zien hoe gelukkig ik was.

tussen

De romance was vol belofte, tot er een gruwelijk moment kwam. Ik was in huize Z., de telefoon ging over en toen Z. opnam, bleek het een oude vriend uit Koerdistan te zijn. Ze haalden herinneringen op in een taal die ik niet verstond. Wat me opviel, was dat Z. nooit naar woorden hoefde te zoeken. Zijn zinnen stroomden en zo sterk en welluidend zou zijn stem nooit in het Nederlands klinken, dat begreep ik wel.

tussen

Dat Z. en ik elkaar weinig te zeggen hadden, lag misschien niet alleen aan het taalverschil. Wat moest ik beginnen?

  • Ware liefde kent geen woorden, alleen gevoelens
  • Het is een intellectuele opvatting dat liefde synoniem is met communicatie
  • Er zijn toch inburgeringscursussen?

tussen

Elk moment met Z. was tot het fatale telefoongesprek fijn geweest en au fond maken vele momenten een fijn leven. Het is evenwel fijner om met een Geliefde een gedeelde toekomst te bezitten, in plaats van alweer een moment. Maar heeft iedere liefde wel een toekomst?

tussen

Neen, zeg ik op die vraag maar meteen. Soms is een moment van ware liefde alles dat u heeft. Niet elke ware liefde duurt altijd, maar daarom kan de liefde nog wel waar zijn. Oprechtheid, zuiverheid, en dan een hartsverbondenheid, daar gaat het om. Het kan u overkomen in de lift tussen de vierde en de vijfde etage. Bij de zesde is het over. Bij de zevende etage is het terug, bij de zevende weg en bij de achtste etage heeft u liefdesverdriet. Volkomen terecht, want het was liefde.

Er zijn ook liefdes die een leven lang aanslepen. Gezellig, knus, warm en vol gedeelde vreugdes als unisex pantoffels en pyjama's, zoetjes aan dan breekt het lijntje nooit. Er is geen moment, alleen een stroom van zachte liefde.

Wie van moment tot moment leeft in de liefde, ervaart een leegte daartussen. Dan moet u kiezen: de leegte zonder liefde, de momenten met liefde. Iets anders wordt het niet, Cursisten.

tussen

Uit uw mails blijkt vaak een verwarring die me vertedert. Ligt het allemaal aan "die buitenlanders" dat het in uw internationaal liefdesleven zo stroefjes gaat? Neen. Elders bent u een buitenlander, dus dat heft elkaar op.

Liefdescursisten, dat Z. uit Koerdistan niet meer in mijn leven is, heeft u al begrepen. Hopelijk ook dat ik met warmte aan hem terugdenk, want de momenten waren mooi. Dat brengt diepte in het Leermoment van de Week: ware liefde kan ook een moment duren.

tussen

Aanstaande maandag vertel ik u over G. uit Parijs, vader van twee jonge kinderen en slachtoffer van zijn eigen romantische denkbeelden. Wat hij zei en deed dat mij deed nadenken over de grenzen van passie, verneemt u op maandag 2 april van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan