De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De Zweedse geschriften
of: het geheim van geven en nemen

Leiden, maandag 19 maart 2007

Lieve Liefdescursisten,

Af en toe ontvang ik een e-mail van S. uit Zweden. Een man die meer romantische bedoelingen heeft dan woorden om ze uit te drukken. Zijn Zweeds begrijp ik niet, zijn Engels nog minder en S. reageert tot dusver slecht op mijn Nederlandstalige aanmaningen eens wat duidelijk te worden.

Wel is hij altijd enthousiast, zo ongeveer als de Zweedse Kok in een niet nader te noemen televisieprogramma.

tussen

Tussen S. en mij zal nooit een romance opbloeien, dat moge duidelijk zijn. En is dat erg, Liefdescursisten?

  • Wie geen Zweeds wil leren, verdient geen Zweedse geliefde
  • Nee
  • Wie geen Nederlands wil leren, verdient geen Nederlandse geliefde
  • Ja

tussen

Men moet geven en nemen in een romance, en dat geldt voor elk stadium, met ingang van het prille hoopvolle begin tot en met alles dat daarna komt, als het komt tenminste.

Dat principe roept meteen de vraag op, wat er te geven en te nemen valt in de liefde. Veel, antwoord ik u. Let goed op.

tussen

Eerst het nemen. U heeft verlangens, wensen en hartstochten die u graag vervuld zou zien. Bij de meeste Liefdescursisten is dat één roze wollige warboel geworden die u samenvat met het afschuwelijke willen-knuffelen. Terzijde: u knuffelt met teddyberen en dat niet meer na uw tiende verjaardag.

Het is voor u, voor uw Geliefde en voor de liefde goed, als u zich realiseert wat u van de Geliefde wilt nemen. Bedenk dit voor uzelf. Schrijf het op. Het belangrijkste bovenaan. Wilt u elke dag liefdesbetuigingen, wilde passie op de keukentafel, of zou u liever gezelschap hebben bij het verzorgen van de volkstuin terwijl u gezellig verschillende soorten kunstmest bespreekt? Is het lijstje af, dan weet u wat u wilt nemen.

Nemen klinkt raar. Toch gaat het precies daarom. Initiatief nemen, anders gezegd.

Nu het geven. Uw Geliefde heeft ook een lijstje en wat daarop staat, dient u in de oren te knopen. Staat daarop dat u onregelmatig een cadeau moet geven? Of dat u andere kleren dient te dragen? (Heren nooit witte sokken, dames altijd kousen) Breng het in de praktijk, zonder dat uw Geliefde zichzelf hoeft te herhalen. Daar slijt de romantiek nogal van.

tussen

Ik weet wat u mij zult mailen, Liefdescursisten, maar daar verandert mijn visie niet door. Neemt u van mij het Leermoment van de Week aan: liefde is geven en nemen.

Precies daarom zal S. uit Zweden met zijn geschriften nooit vaste grond vinden in mijn leven, netzomin als ik in het zijne. Er is nul bereidheid tot geven.

tussen

Volgende week stel ik u voor aan Z. uit Koerdistan, de man die op duizend-en-één manieren mijn hand wist vast te houden. Het was een sprookje, alleen hadden we elkaar niets te zeggen. Wanneer moet u leven in het moment en wanneer moet u denken aan de toekomst? Bikkelharde vragen, waarop ik destijds de antwoorden vond, en welke dat waren, verneemt u op maandag 26 maart van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan