De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De goede Duitser
of: wat brieven kunnen verbergen

Leiden, maandag 5 maart 2007

Dierbare Liefdescursisten,

De lentegevoelens groeien. De natuur ontluikt. Straks staat alles in volle bloei en hoe moet het dan met u? Zult u eenzaam door de straten slenteren terwijl zelfs het geringste eendje met een ander eendje in een slootje zwemt? Neen, en daarom neemt uw romantische verwervingsactiviteit toe. Brieven, mails, sms-berichten, ansichten, toe maar, toe maar. Blijft u wel opletten?

tussen

Naturellement. Dat is een akelig nuchtere opmerking. En dat die van moi, de Liefdesdocente moet komen! Ja, juist. Want deze voor-lentedagen brachten herinneringen terug aan J. uit Frankfurt. Hij kon het niet helpen dat hij Duitser was, een feit dat mijn moeder negeerde. Zij vond diepe vreugde in het maken van na-oorlogse opmerkingen. Enfin.

J. stuurde mij hartstochtelijke mails, betoverde mijn hersens met Duitse poëzie die hij telefoniek aan mij doorlispelde en stuurde mij foto's van zichzelf, waarna ik zeker wist met een Duitse engel van doen te hebben. Ach, dat beeldschoon halflange haar, golvend over zijn schouders! O, die ferme oogopslag! Ah, alles! Kortom, het werd tijd om elkaar te ontmoeten. Inmiddels had ik al toegezegd in Duitsland te komen logeren, dan kon ik ook fijn met zijn grootvader praten, had J. gezegd.

Die avond kwam hij naar Nederland. Met de auto scheurde hij naar zijn bestemming. Dat was ik, wachtend in een Grand Café.

tussen

De toekomst tussen J. en mij was beslist op het moment dat we elkaar zagen. Zijn engelenhaar droeg hij in een knotje, dat als een dode muis in zijn nek hing. De oogopslag was dikkig, door de drank die hij had ingenomen. Dat hij hinnikte, hielp evenmin, al begreep ik later dat het een vriendelijk lachje was geweest.

Diezelfde avond scheurde J. weer naar zijn Heimat. Terug moest hij toch.

tussen

Hoe kon dat nou, na zo'n week van intensieve mailwisseling?

  • Het klikte gewoon niet, kan gebeuren
  • Was de Liefdesdocente eigenlijk niet het slachtoffer van haar verbeeldingskracht?
  • Men moet ook niet 's avonds afspreken
  • Een week wachten op een afspraak is eenvoudig te lang

tussen

Hoe het ook zij, van J. heb ik niets meer gehoord, en van zijn grootvader evenmin. Nu ik op de situatie terugkijk, weet ik dat het een teken aan de wand is, als een Aanstaande Geliefde je bestempelt als 'psychopate' omdat je hem niet wilt kussen. Ik vat het even samen, Liefdescursisten, u begrijpt wel dat het een tumulteuze avond was.

tussen

Desalniettemin verborgen al zijn digitale liefdesbrieven wie hij zou zijn in mijn wereld. Gelogen heeft hij nooit. Als iemand vertelt altijd de mooiste kleren te dragen, kunt u ze even oprecht lelijk vinden. Zegt iemand een warme uitstraling te bezitten, welnu, u griezelt misschien van de klefheid. Belooft iemand geweldige gesprekken te voeren, dan kan dat betekenen dat u moet luisteren.

Het zijn dezelfde woorden, alleen betekenen ze iets anders in uw wereld en die van de Aanstaande Geliefde. Vooral in internationaal verband is het bijzonder aan te raden, om te achterhalen of in dezelfde wereld woont. Daar is, getuige mijn ervaring, langer voor nodig dan een week. En korter dan een ontmoeting die uren duurde.

tussen

U blijft mailen en dat mag. Maar, dierbare Cursisten, kijkt u ook wel eens in het groot volledig Liefdesarchief? Zie bovenaan, linkerkant. Even doorklikken. Vanwege de overweldigende informatie die u daar zult aantreffen, is er deze week geen Leermoment.

tussen

Ook volgende week ga ik in op het belang van duidelijkheid in de internationale romantiek. Wat te doen bijvoorbeeld als u beiden het Engels slecht beheerst? Iemand moet de taal van de ander leren. S. uit Zweden stuurt me al enkele jaren onbegrijpelijke emails, waaruit wel zijn amoureus verlangen blijkt, maar niet enig begrip van de situatie. Ik overweeg Zweeds te leren. De voors en tegens, alsook de praktische implicaties van een dergelijke situatie, verneemt u op maandag 12 maart van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan