De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 8: Help, ik krijg aandacht

Leiden, maandag 23 februari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Indien u mijn aanwijzingen heeft opgevolgd, heeft u aandacht van een Mogelijke Geliefde. Dat is schrikken. Iemand zo lief en zo mooi, die met zoveel verwachting in de ogen u aankijkt. Wat zult u gaan doen, wat gaat u zeggen, hoe benut u dit gouden moment?

U weet het niet.

Ja, als u afgewezen was, dan lag de zaak anders. U zou dan iets zeggen over niet de juiste persoon, een landvol en geen handvol, u zou die dag wat vroeger naar bed gaan en daarna lag de wereld wederom voor u open.

Als de Mogelijke Geliefde u aandacht geeft, schrikt u. Wat nu?

Op Jacht!

Eerst wat u niet moet doen. U gaat niet lachen, naar de lucht kijken of opeens over de weersverwachting beginnen. U gaat evenmin iets uit uw handen laten vallen of ergens over struikelen. Gekke gezichten trekken is ook uit den boze. Het komt allemaal voor, ik heb het allemaal gezien en erger.

Wat u wel moet doen, is gebruik maken van het moment. Snel, goed en romantisch. U nam initiatief, u ontvangt aandacht en dat moet u dus romantisch-technisch benutten. Het doel ervan lijkt me duidelijk, u wilt immers een alles-verzengende harstochelijke liefde die voor altijd duurt.

Omgaan met aandacht is dus aan te raden.

Op Jacht!

Een ideale romantische situatie bevat twee personen. Die zijn in een vertrek met een gesloten deur. De radio speelt genoeglijke muziek. Er is een zachte divan, roodfluwelen gordijnen, de geur van rozen, en op een kussen ligt een kleine rode kater te slapen. Zo, of anders, is een liefdesvisioen. Dat moet u voortdurend voor ogen houden, want daar werkt u naar toe.

Onthou: liefdesvisioen.

Spreekt u met de Mogelijke Geliefde in een gelegenheid met harde muziek, dan weet u: dit is een storende factor, want in mijn liefdesvisioen is de muziek genoeglijk. U moet dus ergens anders afspreken. Stel dat voor. Breng het gesprek op concerten, ontdek waar de Mogelijke Geliefde graag naar luistert en doe een voorstel. "Het lijkt me geweldig om X te horen, hoe zou je het vinden om samen eens...?"

U ziet: liefdesvisioen.

Ziet u de Mogelijke Geliefde op kantoor, school of in de sauna, dan weet u: hier zijn meer mensen dan in mijn liefdesvisioen. U moet zo snel mogelijk weg. Dus u spreekt onbevangen over de zeer bijzondere sauna die u kent en waar de Mogelijke Geliefde zeker eens heen moet, en dan gaat u mee om alles uit te leggen.

Alweer: Liefdesvisioen.

Nu moet u voor uzelf bedenken wat uw persoonlijke liefdesvisioen is. Flink dagdromen, Cursisten, dan komt het vanzelf.

Op Jacht!

Eigenlijk is uw liefdesvisioen het antwoord op de vraag naar wat u ten diepste verlangt in en van de liefde. U merkt dat ik serieus ben. Voor een kleine liefde heb ik geen tijd over. Nog geen minuut.

Deze snoeiharde opstelling betekent dat ik kan wachten.

Op Jacht!

Wachten, Liefdescursisten, is soms moeilijk. Probeert u eens te wachten met de telefoon opnemen. Het hanteren van wachten is een romantisch instrument dat u moet leren hanteren. Kunt u dat niet, dan bent u gedoemd aldoor-maar te reageren, alsof u een knopje hebt dat u activeert. Wie kan wachten, heeft invloed. De finesses hiervan hoort u op maandag 2 maart van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

The future belongs to those who prepare for it today.
Malcolm X, filosoof en kinderboekenschrijver

Op Jacht!