De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 7: Initiatief nemen

Leiden, maandag 16 februari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Ja, dat viel tegen. Geen ansicht op Valentijnsdag. Wat nu? Anders gezegd, heeft u nog kansen op liefde?

Zo denken velen nu. Het is geen wonder dat de psychiatrie overbelast is. Valentijnsdag is de slechtste dag om passief in de stoel te gaan hangen. Als u zich alleen concentreert op wat u wel of niet ontvangt, bent u passief.

Passief is niet goed.

Actief wel.

Dus: u moet initiatief nemen.

Op Jacht!

Initiatief nemen is voor velen van u, Liefdescursisten, een lastige zaak. U weet niet wanneer, hoeveel en wat daarna komt. Bij voorkeur stormt u op iemand af en roept wat, waarna u in het huweliijk treedt.

Ingeval u niet tot deze zeer gelukkigen behoort, zult u iets meer over initiatief nemen moeten leren. Het lijkt volmaakt op jagen. Bepaal uw doel, kies een middel, en handel gericht.

Op Jacht!

Eerste stap. Bepaal uw doel. Hoe kleiner, hoe beter. Wenst u met iemand wilde nachten in Parijs door te brengen, dan begint u met een voorstel om een kopje thee samen te drinken. Dat kan iedereen overzien. Bedenk waar u dat kopje thee wilt drinken en hoe laat het moet beginnen. Kies alleen een uitspanning die u beiden kent. Het kopje thee leidt via vele andere kopjes thee naar Parijs. Maar u moet klein beginnen. Denk aan kruimeltjes strooien voor de vogels.. die volgen blind dat spoor. U begrijpt mij.

Op Jacht!

Tweede stap. Kies een middel. Als u te verlegen bent om iemand direct aan te spreken, stuur dan een ansicht of een mail. Stuur alleen een ansicht als het adres algemeen bekend is. Anders staat u meteen te boek als een gluiperige natuur met aanleg voor stalken. U heeft een aantal regels tekst nodig, us sms'en is niet raadzaam. Handgeschreven brieven zijn te beladen voor een lichtvoetig initiatief.

Op Jacht!

Derde stap. Handel doelgericht. Denk aan het kopje thee, en dan begrijpt u dat u in de mail duidelijke gegevens moet verstrekken: naam van de uitspanning, uur van theetijd en een suggestie van het doel: "Dan kunnen we eindelijk eens rustig praten over onze reizen."

Op Jacht!

Regelmatig ontvang ik post van de Dames-Liefdescursisten. Zij vinden dat een man het initiatief moet nemen, en zij vinden ook dat als zij dat doen, het duidelijk is dat ze "te graag" willen.

Merkwaardig.

Kun je "te graag" een kopje thee willen drinken? Ik dacht het niet. Je kunt wel te zeer geobsedeerd zijn door iemand, maar dat is tout autre chose.

De kwestie van wie-begint is in principe eenvoudig. Wie het verlangen voelt, is verantwoordelijk om het verlangen te realiseren.

Dus, dames, smacht u naar de prins van kantoor of van school, neem dan initiatief.

Het kan evenwel zo zijn, dat de man in kwestie zelf gelooft dat alleen hij, gezien zijn achtergrond van de oertijd, initiatief mag nemen. U moet dan subtiele hints geven waardoor zijn geloof in het belang van de oertijd intact blijft. Realiseert u zich wel, dat het geven van subtiele hints vermoeiend is. U bent dat beu na een jaar of tien, en dan moet u misschien nog zo lang met die man verder. Wilt u dat wel?

Op Jacht!

Volgende week een nieuwe Liefdesles, die aansluit op deze. Want stel dat uw initiatief aanslaat. Dan heeft u een Mogelijke Geliefde die interesse toont. Hoe gaat u daarmee om? Wat moet u beslist doen en absoluut laten in fase twee? Dat hoort u op maandag 23 februari van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

The future belongs to those who prepare for it today.
Malcolm X, filosoof en kinderboekenschrijver

Op Jacht!