De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 4: fluisteren, roepen, lokken

Leiden, maandag 26 januari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Een woest aantrekkelijke man met een piepstem, neen, dat gaat niet. Een sensuele blondine die plat Amsterdams spreekt, onmogelijk. Toonhoogte, uitspraak, woordkeus en intonatie, moet u op spraakles om wat liefs te mogen zeggen?

Dat ook weer niet.

Een beetje opletten kan al genoeg zijn.

Op Jacht!

In de romantiek gaat het er vooral om "er goed uit te zien", denken veel Liefdescursisten. Er is een man, Th. uit Eindhoven-Noord, die dat ook vindt. Hij gaat op tijd onder de douche, besteedt zijn tijd aan de sportschool en zijn geld aan dure kleren. Dat laat hij allemaal zien op zijn Hyves-profiel. Ook is er een filmpje van hem aanwezig, waarop hij over zijn mooie karakter vertelt. Ik had het graag gehoord, maar het geluid stoorde. Door Th. Om de zin hoorde ik stoplappen gebruiken als "nou eh..." of "weet je" en ook "ja joh" was er.

De ruis overstemde de boodschap.

Is dat bij u ook het geval, Liefdescursisten?

Op Jacht!

Denkt u eens aan alle romantische liefdesfilms. De held heeft een warme stem, de heldin een lieflijke stem. Aangenaam om te horen, zelfs zozeer, dat er in uw hart enige beweging ontstaat. Dat is de romantische resonantie.

Die moet u ook zien op te wekken. Want: hoe hoger de romantische resonantie, hoe groter de kans dat iemand geheel de uwe zal willen zijn.

Op Jacht!

Begint u alsublieft geen toneelstukje van altijd dezelfde stem opzetten. Dat werkt niet. Het klinkt onecht. Wat u moet doen, is rustig ademhalen. En dan echt rustig. Probeert u het eens alleen thuis. Tegelijkertijd maakt u dan een klankje met half open mond: HAAAAAAAi.

Goed zo.

Nu rustiger.

Hoort u het verschil?

Hoe meer rust in uw stem, hoe aantrekkelijker die klinkt.

Op Jacht!

Dan kunt u afwisselen in volume. Altijd op dezelfde toon praten noemt men: monotoon. Dat verveelt een ander snel. U kunt iets harder spreken, maar nooit meer dan enkele woorden lang. U kunt fluisteren, maximaal een zin, tenzij u op gevangenisspreekuur bent.

U kunt ook hoger spreken, al zou ik dat beslist niet doen. Het irriteert. Evenals snel spreken, langzaam doorneuzelen en eh-eh-eh invoegingen.

Gevorderden kunnen af en toe een pauze laten vallen. Tel dan stil in uw eigen hoofd tot drie en spreek dan verder.

Wie afwisselt in volume, hoogte en tempo, die houdt de aandacht van de Mogelijke Geliefde vast. Zo kunt u een stapje dichterbij komen.

Op Jacht!

En ik voorspel u, wanneer u dat stapje zet, bent u toe aan de les van volgende week waarin ik het belang van geuren uitleg. Dichtbij wil zeggen, binnen geurbereik. Bent u daar op elk moment van de dag klaar voor? Het antwoord moet "Ja, Liefdesdocente" zijn, dat begrijpt u wel.

Aanstaande maandag, dat is 2 februari, hoort u waarom geur zo belangrijk is van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

Security is when everything is settled. When nothing can happen to you. Security is the denial of life.
Germaine Greer, poezenmoeder

Op Jacht!