De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 3: Waar zijn de andere jagers?

Leiden, maandag 19 januari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Er is een misverstand over de Ware Geliefde. Dat misverstand zegt, dat er slechts één ware liefde is, degene die voor u geboren is en voor wie u bestemd bent. Dat is uw tweelingziel. Uw grote liefde met wie u oud zult worden. En du moment dat u deze ware liefde ontmoet, zult u het beiden weten. Daarna gaat alles vanzelf.

Cursisten, cursisten, u zult toch maar te laat zijn aan de bushalte. Dan is de ware liefde al vertrokken met lijn elf. Daar staat u dan. Zult u zien dat het nog gaat regenen ook. Wat dan?

Op Jacht!

Wachten op de volgende bus. En intussen goed om u heenkijken, want elke dag zijn er honderden momenten waarin u de ware kunt vinden.

Meent de Docente dat werkelijk, honderden?

Neen.

Moi bedoelde: duizenden. Maar 't ligt aan u om die te benutten. Dat doet u door ten eerste om u heen te speuren naar een mogelijke Geliefde en ten tweede op te letten wie er nog meer naar die Mogelijke Geliefde kijkt. Liefde is net houthakkerij: de eerste klap is een daalder waard.

Op Jacht!

T. uit Geldermalsen schreef me een boze mail over de liefde die vanzelfsprekend ontstond en hoe ik ertoe kwam om al dit soort adviezen op te tekenen. Als je toch voor elkaar bestemd was? Nou? Toen ik informeerde of T. uit Geldermalsen met zijn denkbeelden nog steeds single was, bleef het stil.

Maar hij heeft een punt, zult u denken.

Laten we dat eens onderzoeken. Als er iemand is, die voor u bestemd is door de Grote Postbode, dan zou die hoe dan ook bij u aankomen. Dat wil zeggen, u kunt gerust in bed blijven liggen. U hoeft nergens heen, niemand hoopvol aan te spreken en nooit eens extra moeite te doen. Bestemming, nietwaar. Het is een mooi geloof. 't Gaat ook lang mee, hoop ik, want eer de Bestemde Geliefde u gevonden heeft, kan het best een leven lang duren.

Daarmee is het punt fini.

Op Jacht!

Wat blijft is dit. U kunt verschillende Geliefden vinden in uw leven. Die zijn misschien ook heel geschikt voor een ander. Dus: u moet zorgen dat u als eerste gevonden wordt, of als eerste die mogelijke Geliefde vindt. Met andere woorden, u moet sneller en beter zijn dan de rest.

Op Jacht!

Dat doet u zo.

Op het moment dat u een Mogelijke Geliefde ontdekt, bestudeert u de mensen in diens omgeving. Eerst de letterlijke omgeving. Wie kijken er iets te lang naar de Geliefde? Wie eisen er met opvallende gretigheid diens aandacht op? Denk aan joviale of luidruchtige begroetingen, aan het opdringerig benoemen van herinneringen, aan verwijzingen naar gedeelde kennissen. Want zoals u de andere jagers traceert, zo traceren zij u ook. En dan laten ze zich zien, vooral als u niets doet.

Na de letterlijke omgeving verkent u de emotionele omgeving van de Mogelijke Geliefde. Via een even belangstellend als hartelijk gesprek vraagt u, nou, of de Mogelijke Geliefde ook al griep heeft gehad. En of er al veel vrienden en vriendinnen ziek zijn geweest. Als de stem van de Mogelijke Geliefde verzacht bij het noemen van bepaalde namen, als het gezicht opeens gaat stralen, als u hoort dat deze of die altijd zo attent is, onthou dan die naam. Dat is de concurrentie.

Op Jacht!

Wanneer u dit allemaal te veel moeite vindt, verhuis dan naar Geldermalsen. Daar kunt u zich aansluiten bij T. en een geloofsgemeenschap beginnen omtrent de Enige Ware Liefde Die Zomaar Vanzelf Komt. Zult u zich wel laten vaccineren? Fijn.

Op Jacht!

Heeft u door hoe deze Cursus u helpt bij het vinden van liefde? U heeft de afgelopen weken al geleerd niet simpelweg uit te gaan van alleen uw verlangen. Nee, u heeft geleerd breder te kijken: op welk soort liefde jaagt u en waar zit de concurrentie? Achter een gevoelentje aandraven kunnen we allemaal. Liefde vinden kunt alleen u, die Liefdescursisten bent.

In de volgende les ga ik nog een stapje verder. Dan bespreek ik het fenomeen van de lokroep. Dat is meer dan een natuurverschijnsel. Wat het zeker niet is, begrijpt u meteen: geen snijdend hoge vrouwenstemmen, geen mannen die spreken met spuug. Dat lokt nog geen steen aan. Wat het dan wel is, verneemt u op 26 januari van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

Liever drie uur te vroeg dan een uur te laat. Batman, homo-activist

Op Jacht!