De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 22: Kat en Muis (jachttechniek 3)

Leiden, maandag 1 juni 2009

Lieve Liefdescursisten,

Wat de techniek van het kat en muis spel betreft, dat heb ik pas goed begrepen toen mijn kleine rode kater Tim een muis in huis ontdekte. Ik meende nog dat ik alle slagersinstincten uit hem gekust en geaaid had, maar dat bleek niet zo te zijn. Tim was medogenloos. Hij schiep behagen in het spelen met onschuld en weerloosheid. Daarna kraakte hij tussen zijn tanden het hoofdje van de muis en kwam vervolgens bij mij op schoot liggen, verlangend naar liefde en complimenten.

Op Jacht!

Kat en muis, Liefdescursisten, is als alles dat uit de natuur komt, in essentie zonder genade. Het neemt, het doodt, het eet, het recht van de sterkste regeert. De natuur kent geen romantiek, er zingen nooit violen. Dat moet ons genoeg zeggen. De natuur is pas aanvaardbaar als er een hekje omheen staat. Want dan is het cultuur geworden.

Op Jacht!

Wat kat en muis is, moge uit het voorgaande blijken. Misbruik maken van de zwakheden van een ander, omdat het kan en u toch niets om de ander geeft. De jacht is het, enkel ingesteld om de bevrediging van de vangst van de prooi.

Liefdescursisten, er is toch meer in het leven? In ons leven? Verlangen wij niet naar de schoonheid van romantiek, naar wachten en smachten, naar uitstel en dan de grande finale van de liefde die romantsch is?

Dat dacht ik ook.

De natuur is wreed.

Wij niet.

Daarom zoeken wij de cultuur.

Cultuur is goed.

Op Jacht!

U weet nu wat ik vind van de natuur. In de cultuur vind ik, en daarmee u ook, alles wat u het liefdesgeluk zal kunnen brengen. Complimenten, liefdesbrieven, suggestieve geschenken, ontroerende muziek en gedichten met diepgang, o, er is meer in de cultuur dan ik u zeggen kan. Aan dit alles zal ik volgende week mijn aandacht geven. Hopelijk bent u met deze en de voorafgaande Liefdeslessen genezen van alle eco-gedachten die u mogelijk koesterde. De laatste tijd is het bon ton om natuurlijkheid te prediken, terwijl ik, voor alles, cultuur propagandeer. Waarom dat zo is en wat het voor u betekent, verneemt u op maandag 8 juni van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

"Zonder romantiek is er van liefde geen sprake."
Jan Greshoff, beroepsdromer

Op Jacht!