De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 21: Arend en Konijntje (jachttechniek 2)

Leiden, maandag 25 mei 2009

Lieve Liefdescursisten,

Eerlijkheid duurt het langste, ook en vooral in de liefde. De jachttechnieken die ik u in de laatste weken van dit cursusjaar doceer, doen een indringend beroep op uw zelfkennis. Dat geldt zeker voor deze week. Bent u een arend, die in staat is medogenloos toe te slaan? Als u iets in uw hart voelt knijpen bij deze vraag, bestudeer dan de lessen in het Liefdesarchief. Volgende week kunt u weer inhaken.

Deze week bespreek ik de jachttechniek van de arend en het konijntje.

Op Jacht!

Mediteert u eens over het wezen en de bedoeling van de arend. Het is een roofvogel. Dat is een karakter dat neemt, desnoods steelt. Daar komt weinig etiquette of onderhandeling aan te pas.

Nu verlegt u de aandacht naar het konijntje. Zachte wolligheid dat geen gevaar ziet. Dat huppelt van de ene graspol naar de andere, knabbelt eens op een paardebloem, kijkt eens om zich heen.

Feitelijk is een konijntje het gelukkigste met een ander konijntje. Niet met een arend.

Trekt het u nog steeds aan?

Op Jacht!

Kijk, dan heb ik nu de Liefdescursisten die iets te veel handboeken voor de liefde en over Machiavelli hebben gelezen. Nemen wat je nodig hebt, ten koste van anderen, is een moreel recht, staat daarin, immers het recht van de sterkste. Waarnaar de zwakkeren zich dienen te schikken. Hadden ze maar niet zwakker moeten zijn.

Luister eens, Liefdescursisten. Liefde is iets voor twee of meer personen. Het is geen buffet van konijntjes. U kunt wel iemand opeens verleiden, maar wat dan? Word u daar gelukkiger van? Lees verder. Jazeker, dat is een bevel.

 

Op Jacht!

Verleiden is relatief gemakkelijk. U oefent invloed uit op verschillende zintuigen tegelijk, spreekt wat mooie woorden en als u dit alles op het goede moment doet, valt de ander argeloos in uw armen. Dan doet u uw wil met die ander, en dan... dan wat?

Dan volgt de desillusie. Bij u, bij die ander of bij ubeiden.

Dan zijn er teleurgestelde gedachten en gevoelens van het type was het dat nou, is er niet meer, dat het allemaal daarom ging.

En weer een beetje bitterder dan ervoor kijkt u uit naar een volgende, met wie u de zaak alleen nog maar erger zult maken.

Verleiden moet iets met liefde te maken hebben, anders is het niets.

Op Jacht!

Volgende week zijn de Liefdescursisten met een lief hart weer in mijn schoolbankjes teruggekeerd. Zij kunnen heel goed meedoen met de roemruchte jachttechniek van de kat en de muis, die aangezien er niets gegeten zal worden, ook heel geschikt zal zijn voor vegatarisch denkende Cursisten. Hoe dat kan, verneemt u op maandag 1 juni van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

"Zonder romantiek is er van liefde geen sprake."
Jan Greshoff, beroepsdromer

Op Jacht!