De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 2: niemand ziet de grijze muis

Leiden, maandag 12 januari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Zelfs de Liefdescursist die in een spijkerbroek woont, wil die wassen met het oog op romantiek. Niet dat het uitmaakt, want het blijft een lelijk iets. Tenzij men James Dean is of Doris Day, maar dat is niemand in Nederland.

Uw moeder zei altijd: "Kleding moet schoon en heel zijn". Dat is genoeg voor de liefde van een moeder, maar is het voldoende voor de romantische liefde?

Moi gelooft, dat het antwoord op deze vraag door iedereen gegeven kan worden.

Op Jacht!

De kwestie van het uiterlijk ligt gevoelig. In Nederland vooral, want hier regeert de idee dat gewoon doen al gek genoeg is. En wat is dan gewoon doen? Zo kleurloos mogelijk, zo veilig en vaag eruit zien als men maar kan bedenken. Dus lijken we allemaal op elkaar, waardoor we elkaar in het buitenland snel herkennen. Dat dan weer wel. Intussen verlangen we naar Italiaanse passie, naar Spaanse hartstochten, naar de Franse l 'amour en soms zelfs naar Amerikaans optimisme.

Dat is ook wat. Als een grijze muis onder een steen gaan zitten en naar liefde verlangen.

Alleen een arend ziet een grijze muis, en daarover wil ik zeggen dat, ten eerste, de arend zo ongeveer een beschermde zeldzame vogel is in Nederland en ten tweede, de grijze muis dan vol passie verslonden wordt. Dan wiekt de arend verder, zonder nog een enkele gedachte aan die grijze muis.

Op Jacht!

Ik wil niet te lang bij de natuur stilstaan. Alles is er toch meer van hetzelfde. Het gaat mij er deze week om, u aan het verstand te brengen dat uw uiterlijk moet aansluiten op uw verlangens. Anders gezegd: verlangt u naar liefde, dan moet dat aan u te zien zijn.

Op Jacht!

Liefdescursist D. uit Amsterdam-Oost is in het verleden lid geweest van de PSP. Hij draagt nog altijd de spijkerbroek van toen, de t-shirts van toen en als hij zich romantisch voelt, dan draagt hij zijn gebroken geweertje van toen. Merkwaardig genoeg valt dat geen enkele vrouw op. D. mailde me dit in een curieus aandoend Nederlands. Woorden als "reaksionair" hebben toch iets aandoenlijks.

D. wil liefde. Bij voorkeur van een voormalig PSP-vrouwtje. Maar D., die zijn inmiddels uitgestorven. De laatste heeft een wasmachine en een mantelpakje aangeschaft. En een verloofde, dat ook.

Toen D. daarvan op de hoogte stelde, schreef hij terug dat "ze hem maar moesten nemen zoals hij was".

Zo denkt u ook, Liefdescursisten. Geef het maar toe.

Op Jacht!

Als u daarbij blijft, dan wacht u hetzelfde lot als D. en dat is eeuwige eenzaamheid. Niemand ziet een grijze muis.

Op Jacht!

Nu het alternatief. Vorige week heb ik u verteld, dat u zich moest realiseren wat voor Geliefde u wenst. Deze week moet u beseffen dat deze Geliefde u zal bekijken. Wat vindt deze Geliefde fijn om te zien? Enkele voorbeelden.

Wenst u een Geliefde voor een enkele nacht, dan laat u de eerste knoopjes van blouse of overhemd openstaan, hoe koud het ook is. U etaleert zo uw kwaliteiten.

Zoekt u een Geliefde voor intellectueel vermaak, dan gaat u naar lezingen waar u altijd vragen stelt, zodat u goed zichtbaar bent. Dan draagt u een bril, passende kleding in zachte tinten, u heeft geen gouden ringen aan al uw vingers maar u kunt wel een eenvoudig doch duur horloge dragen. Vierkant glas.

Verlangt u naar sportieve activiteiten, dan zijn geel en rood uw kleuren, vooral in broeken.

Gezinsvorming? Kom minstens tien kilo aan, zodat u een geruststellende gezellige verschijning lijkt.

Op Jacht!

Ziezo. Dat was het weer. Genoeg om u een nieuwe tocht naar de winkels te doen maken. Doen hoor. Het is tenslotte nog uitverkoop en vaak is er tot 70 procent korting. Dat mag niet te duur zijn om een eeuwigdurende liefde aan te trekken.

Aanstaande maandag is er een nieuwe les, waarin ik u leer om te gaan met concurrentie. Maakt het iets uit omdat de ware toch alleen voor u bestemd is? Of is dat een tragisch misverstand? Zie voor een uitdieping van deze laatste vraag de ganse wereldliteratuur. Op deze en andere onthutsende vragen krijgt u op 19 januari antwoord van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

Speel nooit kat en muis als je de muis bent. Ian Walsh, Engels atleet.

Op Jacht!