De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 19: Omgaan Met Vrouwen (voor heren)

Leiden, maandag 11mei 2009

Lieve Liefdescursisten,

Zoals toegezegd deze week een liefdesles speciaal voor heren. Jawel. Een woord, een woord. Dat is het eerste dat u, heren-Cursisten, over vrouwen dient te weten: wij onthouden toezeggingen. De minste en geringste ook. Zegt u eens te zullen bellen, dan drukken wij een onzichtbare stopwatch in. Eens is niet ooit, eens is dat u belt, dan gaat er een telefoon over die wij kunnen horen. En horen wij die niet, dan ligt het aan u.

Om uw leven nog een beetje leefbaar te houden, adviseer ik u daarom uiterst voorzichtig te zijn met toezeggingen. Beloof alleen iets als u zeker weet het na te zullen komen.

Daarbij hoort het tweede advies: onthou dat vrouwen vriendinnen hebben met wie ze praten. Doet u iets dat vrouw 1 niet aanstaat, dan weet vrouw 37 het binnen een week en vrouw 276 het binnen een jaar. En hoe moet dat als u juist op deze vrouw verliefd raakt?

Op Jacht!

Met vrouwen omgaan is in principe eenvoudig. Doen wat u zegt. Wees eerlijk. Toon medeleven als u ziet dat zij ergens onder lijdt, ook al begrijpt u het niet. Wees attent. Blijf opletten of zij op de tocht zit.

Nu het moeilijkste: blijf aardig, ook al snauwt ze.

Later heeft ze er spijt van, en dan heeft u de bonuspunten omdat u zo stabiel was.

Op Jacht!

Uit uw emails aan mij blijkt dat u zich vaak laat afschrikken door vrouwen. Ze stellen zulke messcherpe vragen. Ze dringen aan op antwoord. Ze willen altijd weten waarom iets zus is en niet zo. Ze zijn altijd op dieet en dan moet u een nagerecht eten zodat zij het niet hoeft maar toch wil. En dat klagen. En dat zeuren. En dat u-willen-veranderen. En maar roepen dat ze geëmancipeerd zijn en intussen kunt u steeds de rekening betalen.

Ja, omgaan met vrouwen is een groot leed, dat begrijp ik best.

Het wonderlijke is, dat u toch geen homo wordt.

Dus daar zit u.

Op Jacht!

Met vrouwen omgaan is voor de gemiddelde man moeilijk. Die denkt A en die doet A. Denken en doen hoort bij elkaar. De man denkt, dat vrouwen ook zo zijn. Het zijn toch ook mensen? Ja, maar wel vrouwen.

De gemiddelde vrouw denkt A en besluit C te doen. Om verschillende redenen: omdat het anders zo opvalt dat ze A denkt. Omdat ze de optie B wil openhouden. Omdat het haar tactvoller lijkt, of vriendelijker, en omdat ze ervan uitgaat dat het zo voor de hand ligt dat ze A denkt, dat iedereen dat toch wel weet. Iedereen, dat wil zeggen, ook mannen.

Ziehier de bron van alle misverstanden. Voor de vrouw is het bijna onvoorstelbaar dat iemand die A doet, ook A denkt. De man kan zich nauwelijks indenken dat tussen A en C een logisch verband bestaat.

Veranderen zit er niet in. Wat dan wel? Eenvoudig, het besef dat de ander anders is. Dat de vrouw anders is, heren, staat los van het feit wat u ervan vindt. Een hond miauwt niet.

Op Jacht!

Met deze praktische adviezen moet het u lukken om verder te komen in de romantiek. Daarom mag u volgende week het veld in. Dan begint de reeks jachttechnieken uit de natuur, en die reeks begint met ooievaar en kikker. Hoe die verhoudingen liggen, verneemt u op maandag 18 mei van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

"Zonder romantiek is er van liefde geen sprake."
Jan Greshoff, beroepsdromer

Op Jacht!