De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 16: Romantische misverstanden (2)

Leiden, maandag 20 april 2009

Lieve Liefdescursisten,

Natuurlijk is er altijd iemand die het moeilijker heeft dan u, en dat is fijn. Want dat betekent dat het met u zo erg nog niet is. Want die ander, immers!

Jawel. Dat vergelijken met anderen is vaak een vorm van uitstelgedrag. U maakt uw problemen kleiner, minder erg, dus eigenlijk hoeft u er nog niets aan te doen.

Laat mij eens een rechtse directe uitdelen. Wanneer heeft u voor het laatst iemand mee uitgevraagd?

Precies. U mag nu weer van de vloer opstaan. Leg even een rauw biefstukje op dat oog. Vegetarisch? Neem dan een washandje.

Ik vervolg.

Op Jacht!

Iemand mee uitvragen, dat wil zeggen met romantische bedoelingen, is voor de meeste Liefdescursisten een groot probleem. Ze weten niet hoe het moet en daardoor ontstaan de vreselijkste situaties. Enkele voorbeelden.

Liefdescursist: "Zullen we samen uitgaan?"
Mogelijke Geliefde: "Nee."

Liefdescursist: "Ik moet je vertellen wat ik voor je voel, heb je vanavond tijd?"
Mogelijke Geliefde: "Voor jou? Hahahahaha!"

Liefdescursist: "Ga je met me mee naar de film?"
Mogelijke Geliefde: "Nooit van mijn levenl."

Ziet u het patroon? Nee? Dan zal ik het uitleggen.

Op Jacht!

Wie een ander mee wil vragen op een afspraakje, denkt daar graag over na. Zullen we zus, zullen we zo, is dit beter of toch dat, dinsdag is het nergens druk maar zaterdag is gezellig, hoe kan het, hoe moet het en wat komt er daarna. Al dat gemiezemuis in uw hoofd over de kleinste details, en wat gebeurt er als u de mond opendoet?

Dan komen er onaangenaam-directe vragen uit, die een ander volledig overvallen. Natuurlijk zegt die dan nee, wat dacht u. Een aanval weert iedereen af.

Als u iemand wilt uitvragen, dan moet u dat heel voorzichtig doen. Geleidelijk. Er zijn drie fasen waarvan u zich bewust dient te zijn.

 

Op Jacht!

Eerste fase: contact leggen. Dat betekent oogcontact en een uitwisseling van zinnen. Dit moet als 'normaal' voelen. U blijft in deze fase totdat u zeker weet dat het niet gek is dat u met de Mogelijke Geliefde praat.

Tweede fase: uitbouwen. Dat betekent dat u iets nieuws voegt bij de normale conversatie. Dat is bij voorkeur iets persoonlijks over uzelf. Zachte gevoelens. Lammetjes, alles dat roze is, de vreugde die u aan dit of dat beleeft, zolang het zacht en positief is, is het goed. Als u dit deelt, verzacht de ander ook. Daardoor nadert u elkaar.

Derde fase: vragen. Nu maakt u een omweg. Eerst zegt u iets persoonlijks over het aanstaande weekend, uitgaan in het algemeen of een nieuwe gelegenheid in de stad. Daar haakt de ander dan op in. Vervolgens zegt u aarzelend en in stukjes, dat u het zo fijn zo vinden... maar misschien heeft die ander helemaal niet... al is het wel erg mooi... zou het samen kunnen? De pauzes zijn essentieel. Dat is de wentijd voor de ander. Tegen de tijd dat u uitgesproken bent, ligt het "ja" voor u klaar.

Op Jacht!

Volgende week een zeer moeilijk onderwerp. Nu ja, voor u dan. Het gaat over kussen. Wanneer kunt u de Aanstaande Geliefde kussen en wanneer moet u het laten? De jacht op de kus is open en de regels hoort u op maandag 27 april van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

There are as many sorts of love, as there are moments in time. Jane Austen, critica

Op Jacht!