De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 15: Romantische misverstanden (1)

Leiden, maandag 13 april 2009

Lieve Liefdescursisten,

De eerste aanwijzing van een romantische situatie, is het ontstaan van pijnlijke, verschrikkelijke misverstanden waaronder u onzegbaar lijdt, en die bij uw poging ze op te lossen, in de regel nog veel erger worden.

De tweede aanwijzing is uw neiging die ander van critisch commentaar te voorzien, dat wil zeggen tegen derden, terwijl u zich daarna vreselijk schaamt.

De derde...

Moet ik nog doorgaan? Ik dacht het niet. Intussen zijn er alweer drie mails binnengekomen waarin een Liefdescursist uitvoering schrijft en vraagt of de ander romantische interesse toont. Zodadelijk zal ik informeren of er ook pijnlijke misverstanden zijn. Zo ja, dan is dat gunstig.

 

Op Jacht!

Normale mensen, zonder een vleugje verliefdheid, kunnen normale gesprekken voeren. Is er een misverstand, dan kan dat snel en gemakkelijk opgehelderd worden.

"Bedoel je soms dat..?"

"Nee hoor, want..."

"Oh, ik dacht al."

De problemen beginnen bij het eerste wolkje, golfje, vleugje verliefdheid. Hoe kan dat?

Op Jacht!

Eenvoudig. Verliefdheid, en elk romantisch voorstadium daarvan, doet u verlangen naar het samen een worden. Emotioneel, spiritueel, zielsgenoten, en vraiment, ook in het lichamelijke. Om die twee-eenheid te bereiken, moet u wel bij ekaar passen, u moet zich kunnen vermengen.

Bessenjenever en melk vermengen niet. Dat blijft twee in een glas.

Sinaasappelsap en wodka mengen uitstekend. Dat is een twee-eenheid, iets nieuws eigenlijk. Iets dan meer is dan de twee delen bij elkaar.

Dus u wilt ook mengen. Wanhopig graag en snel en veel en als het kan, vandaag nog, nee nu.

En Liefdescursisten, wat gebeurt er als u holderdebolder met uw ogen dicht een vreemde trap afrent?

Precies. Dan struikelt u.

Zo ontstaan de romantische misverstanden.

 

Op Jacht!

U ziet het probleem en daarmee ook de oplossing. Verlaag uw romantisch tempo. Ziet u de Mogelijke Geliefde afschuwelijk weinig, hou dan een lijstje bij met de ontmoetingsdagen. Dan ontdekt u dat er drie dagen per week zijn waarop een ontmoeting is, plus dat u elke dag even belt. Elke dag? Breng dat terug naar eens per week.

Op Jacht!

Tot dusver de theorie. Onthou dit, Cursisten. Volgende week ga ik ermee werken. Dan leer ik u hoe u een ander mee uit moet vragen en hoe dat niet moet. Eenvoud en oefening zullen uw gidsen hierbij zijn, naast moi natuurlijk. Romantische misverstanden kunnen gemakkelijk ontstaan bij het mee-uit-vragen, en hoe u die voorkomt, hoort u op maandag 20 april van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

quot;Men doet het voorkomen alsof haat en liefde elkaars tegendeel zijn. Tegenover beide staat onverschilligheid."
Jan Greshoff, romanticus

Op Jacht!