De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 10: Het Juiste Moment

Leiden, maandag 9 maart 2009

Lieve Liefdescursisten,

Er is het juiste moment om iemand mee uit te vragen, om aan de Mogelijke Geliefde uw hart open te leggen, om die ene vraag te stellen, kortom, er is het juiste moment en alle andere momenten zijn het verkeerde moment.

Zo denkt u.

En dan mailt u mij, om te vragen wat hoe u het juiste moment kunt herkennen.

Dan mail ik terug, waarom u een kuil heeft gegraven om er vervolgens zelf in te kukelen. En zo'n diepe kuil ook nog!

Liefdecursisten toch. De zaak van het juiste moment is eenvoudig. Die zit als volgt.

Op Jacht!

Allereerst is er uw kleine gelijk.

Ja, er is wel degelijk zoiets als het juiste moment. Een zonsopgang , die stilte in de bioscoop nadat het licht uit ging en voordat het beeld aanspringt, ogen die elkaar ontmoeten terwijl monden over zaken praten.

Elk moment dat het juiste is, biedt toegang. Tot iets. Een volgend moment, waarin meer mogelijk is. Tot een hart. Tot iemand.

Doet u niets in dat juiste moment, dan gaat het voorbij. Hop, weg is het dan.

Zitten wachten tot er eens toevallig een juist moment komt aandonzen, kan lang duren. Ik zou elke Liefdescursist dan ook aanraden, een juist moment te leren scheppen.

 

Op Jacht!

In een juist moment komen twee stromen bij elkaar.

Ten eerste, de stroom van uw verlangen.

Ten tweede, de openheid van de Mogelijke Geliefde.

En daarbij hoort de stilte.

Op Jacht!

U verlangt naar liefde, naar tweezaamheid. Dat is de stroom van uw verlangen. U moet dat diep leren te voelen, en als het ware elke keer uitademen en inademen. Zo vanzelsprekend moet het deel van u zijn.

Dat betekent dus, dat u zich op geen enkele manier mag schamen single te zijn. Evenmin dat u uitvluchten verzint waarom u even geen Geliefde op voorraad heeft. U verlangt. U mist. Hou dat gevoel zuiver. Het is uw kompas.

Dan is er de de openheid van de Mogelijke Geliefde. Die moet, om praktisch te beginnen, in staat zijn u te horen, u op te merken. Er is dus nooit een juist moment om iemand in een drukke uitspanning een woord van tederheid te zeggen. Dat gaat verloren in de muziek. Vraag dan een telefoonnummer en ga wandelen waar geen herrie is. Daar hangt ook mee samen dat de Mogelijke Geliefde naar u moet willen luisteren.

Zo ben ik aangekomen bij de stilte. Ik herhaal: u voelt zuiver verlangen. Dan bent u met de Mogelijke Geliefde in een situatie waarin wat u zegt verstaanbaar is en van belang voor de Mogelijke Geliefde.

Wat dat is? Vraiment, dat maakt eigenlijk niet uit, zolang het de ander maar interesseert. Het kan gaan over het kweken van goudvissen.

Dus, u zegt iets over die goudvissen. En dan zegt u niets.

In dat niets kijkt u de Mogelijke Geliefde aan, voelend uw verlangen.

En dat, Liefdescursisten, is het juiste moment.

Daarin kunt u zacht iets geheel anders zeggen. Dat woord van tederheid.

 

Op Jacht!

Leest u het bovenstaande nog eens een keer of duizend over? Mooi zo. Het lijkt ingewikkeld, de eerste keren, maar au fond is het gemakkelijk. Alleen het vereist moed, en dat is schaars in de romantiek die u beleeft.

Op Jacht!

Het heeft dus nul en geenerlei zin, Liefdescursisten, om liefdesverklaringen af te gaan steken als u die niet meer binnen kunt houden. Ja, ik weet het, de lente is nabij. Maar dat is geen excuus voor onbeheerst gedrag. Bent u soms een lammetje? Die moeten ook stilstaan als ze geschoren worden, ik waarschuw maar vast.

Het juiste moment.

Daar gaat het om.

Iets anders is er eigenlijk niet.

Op Jacht!

Mais... als u ondanks alles toch steeds maar op tegenstand stuit, is er dan werkelijk geen hoop? Uw Geliefde kan zijn weggelopen, helemaal niet naar u omkijken of zelfs geen idee hebben dat u bestaat, wat ook niet fijn is. Wat u dan moet doen, verneemt u op maandag 16 maart van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

The future belongs to those who prepare for it today.
Malcolm X, filosoof en kinderboekenschrijver

Op Jacht!