De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 1: de prooi bepaalt de jacht

Leiden, maandag 5 januari 2009

Lieve Liefdescursisten,

Daar staat u dan. Anders zo spraakzaam en nu opeens stil. Uw ogen kijken naar die ene, die zo charmant is en zo lief, in één woord: geweldig. En in plaats dat u naar voren stapt en iets zegt, doet u niets. Niets doen heeft in de regel hetzelfde resultaat: niets.

Toch kan het erger. U doet wel iets, maar het verkeerde. Een grapje dat niet overkomt , een opmerking die onbegrepen blijft. Ijzig zwijgen is uw deel en daarmee keert u huiswaarts.

Kan het ook anders?

Op Jacht!

Ja, het kan zeker anders. Beter. Maar dat ligt aan u. Want u moet het ten eerste willen en ten tweede kunnen. U moet leren denken en leren doen. U moet weten wie, wat, waarom en wanneer, en zo kan ik nog wel even doorgaan, wat ik niet zal doen omdat u waarschijnlijk all bang genoeg bent.

Tijd voor verlossing.

Op Jacht!

Als u een Geliefde wilt vinden en houden, dan moet u initiatief nemen. Niet zomaar in de wilde weg, maar gericht. Dat wil zeggen: met een doel en een middel dat u gericht inzet. Vergelijk: Cupido richt zijn pijlen op harten van mensen. Niet op hun voeten. Cupido gebruikt ook geen hamer om de liefde er eens flink in te meppen.

Zo gaat u ook te werk, en ik zal u leren hoe dat moet.

Op Jacht!

Liefdescursist O. uit Oldenzaal is pas verhuisd naar de Randstad. Hij klaagt erover dat de vrouwen hier zo hard en gehaast zijn. Een middagje met hem uit willen ze niet, er kan nauwelijks een kop koffie af tussen werk en yogales. Dat was in Oldenzaal anders, schrijft O.

Ja, O. en daar ben je weg. In de Randstad heeft het leven tempo en de vrouw ook. Zij heeft geen zin in demonstratiemiddagen koekhappen of lezingen over bloemkool. Hup, opschieten, de dag is kort, zegt de Randstadvrouw tegen de spiegel.

Als O. een romantisch afspraakje wil met een Randstadvrouw, dient hij verstandig te zijn. Heeft zij weinig tijd? O. moet iets bedenken dat haar tijd schenkt. Offreer een half uurtje in een groene- thee-salon, met de belofte van extra energie en toegenomen gezondheid. Houdt de Randstadvrouw van tempo? O. mag alleen iets voorstellen dat snel gaat, bij voorkeur sneller dan zij gewend is. "Ze schenken er Tibetaanse espresso-thee." Zo trekt hij haar aandacht.

Met andere woorden: de beste kansen voor O. liggen in een romantisch afspraakje dat geheel en al is afgestemd op de Randstadvrouw.

Op Jacht!

U ziet het, Liefdescursisten. De prooi bepaalt de jacht. Het is volstrekt zinloos om in de wilde weg bossen rode rozen te overhandigen omdat u heeft gehoord dat zulks een romantisch effect heeft. U moet nadenken over het karakter, de eigenschappen en de voorkeuren van uw prooi. Daarop stemt u alles wat u doet en zegt in de nabijheid van deze Aanstaande Geliefde af. Houdt de Geliefde van literatuur? U bestudeert een handboek en debiteert wijsheden. Geeft de Geliefde de voorkeur aan sport? Dat treft. U ook. Vandaag beginnen met opdrukken. Is de Geliefde religieus? Nooit meer vloeken en bekennen naar waarheid te zoeken. Dat bedoel ik met: de prooi bepaalt de jacht. Konijntjes lokt u niet met vogelzaad.

Volgende week doceer ik een les over schutkleuren en oorlogskleren. Denkt u alvast eens na over het fenomeen van de boswachter. Daar loopt hij, in zijn mosgroene pakje, als een superieure padvinder. Hij hoopt onzichtbaar te zijn door de schutkleuren van zijn kleding, maar zelfs het kleinste muisje weet: "daar gaat de boswachter". Als u op liefdesjacht bent, wat moet u dan dragen en wat vooral niet? Maakt het wat uit? Gaat het om uw karakter? Op deze en andere prangende vragen krijgt u op 12 januari antwoord van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

Het vooruitzicht dat er iets te winnen valt, zet anderen ertoe aan naar
jou toe te komen. Het vooruitzicht dat ze iets kunnen verliezen, weerhoudt
anderen ervan naar jou toe te komen.
Sun Tzu, Chinees romanticus

Op Jacht!