De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 8: Romantiek en Huisdieren

Leiden, maandag 14 februari 2011

Lieve Liefdescursisten,

Een woord vooraf, gericht aan degenen die diep in de Valentijnsperikelen zitten. Kwam er een kaart of kwam er juist geen kaart, durfde u het eindelijk aan en sterft u bijna van angst bij de gedachte aan een antwoord, van welke aard ook? Kijkt u de vorige liefdesles nog even na. Daarna is veel, zo niet alles, duidelijk.

Intussen ga ik verder met de liefdesles van deze week, die over romantiek en huisdieren gaat.

tussen

Het woord huisdier zegt precies waar het om gaat: een dier in huis. In uw huis, of in dat van de Geliefde. Met dat dier zult u dus een verstandhouding moeten opbouwen en dat dier met u. Dieren buitenshuis, zoals paarden en dolfijnen waarmee gezwommen moet worden, behoren niet tot de huisdieren maar tot de buitendieren.

Het gaat in deze les vooral om de dieren die zelfstandig kunnen lopen, die een mening hebben en voor wie uw Geliefde een blinde adoratie koestert. Dat betekent voor u een tweede plaats in de liefdesladder, iets dat het huisdier u regelmatig zal doen beseffen.

U begrijpt het al, tussen romantiek en huisdieren bestaat een spanningsveld.

tussen

Zelf heb ik daar merkwaardig genoeg nooit last van. Alles dat ik kan aaien, houdt van mij. Recent genoot ik de liefde van een Frans mopshondje dat bij mij op schoot ging zitten, zuchtte toen het mijn arm om hem heen voelde, en vervolgens in slaap viel. Zo zijn het mopshondje en ik zeker een uur gelukkig geweest met en dankzij elkaar. In het verleden onderhield ik zelfs vriendschappelijke banden met een valse Rottweiler.

De Geliefdes in mijn leven hebben, even merkwaardig genoeg, een andere gevoelservaring. Jaloezie, niet kunnen delen, altijd en eeuwig de eerste willen zijn, dergelijke destructieve krachten manifesteren zich dan. Aai ik de hond van D., dan moet D. opeens nodig zeggen dat hij soms kan bijten. Knuffel ik met een hond die F. bij zich heeft, dan wil F. opeens hardlopen met die hond.

En dat terwijl ik nauwelijks naar honden taal. De kleine rode kater Tim en ik wonen al jaren zeer naar tevredenheid samen. Alles in harmonie, tot er herenbezoek komt. Dan ontstaat er dus een spanningsveld.

tussen

In het algemeen zijn het vooral heren die problemen ontwikkelen in de combinatie huisdieren en romantiek. Dat komt door territoriumdrift, een lastig te beschaven instinct. Deze drift wil iets of iemand tot eigendom bestempelen en exclusieve rechten bezitten, zonder enige vorm van overleg. Terwijl een vrouw diep-tevreden kan slapen met rechts van haar in bed de Geliefde en links van haar het huisdier, gaat dat de man aanzienlijk moeilijker af.

Dat komt ook, doordat de vrouw dan het huisdier lief aait en vervolgens tegen de Geliefde zegt: "Slaap je nu nog niet?"

Territoriumdrift.

En gebrek aan tact, dat ook.

tussen

In feite komt het voor de heren-Cursisten neer op aanpassen. De weg naar het dameshart loopt via het huisdier. U moet dus het huisdier voor u zien te winnen. Hierbij is alles geoorloofd, van aaien, dure blikjes voedsel uit Amerika importeren tot en met hondenshows aflopen. In uw gedrag tegenover het huisdier etaleert u als het ware uw liefdesvaardigheden. Onthou dat.

Dus: u spreekt alleen lovend over huisdieren. Nooit zomaar optillen, altijd permissie vragen. Complimenten en presentjes verschaffen. Stuur het huisdier eens een ansichtkaart. U vindt dat stupide? Ach. Als het om bonuspunten in de romantiek gaat, is iets niet snel stupide.

Aan de dames-Cursisten die gecharmeerd zijn van een dierenarts: pas op. Dit zeg ik uit eigen ervaring. Het verdient aanbeveling de specialisaties van de dierenarts na te gaan. Heeft u zin om elke avond college te krijgen over het gedrag van exotische schildpadden? Dat bedoel ik. Hoewel het ook zeer lieve beestjes zijn, met vaak intrigerende kleuren.

Aanstaande maandag zal ik u uitleggen wat verveling in de liefde betekent en hoe u daarmee het beste om kunt gaan. Is verveling een veelzeggend symptoom en van wat dan, of hoort het er gewoon bij? Ja, breek daar het hoofd maar eens over Liefdescursusten. Volgende week blijkt dat het toch weer anders zit, als u de uitleg krijgt van...

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan