De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 6: Onzekerheid

Leiden, maandag 31 januari 2011

Lieve Liefdescursisten,

Kondigde ik vorige week aan het nu over liefde en kinderen te hebben, deze week is dat plan veranderd. Mails van aarzelende, twijfelde, miezemuizende cursisten deden mij anders besluiten. Het is onzekerheid troef, en dat is vaak zo als de druk van februari wordt gevoeld.

Februari.

De maand met Valentijnsdag, het feest dat elk jaar wint aan commerciële betekenis en toch iets van liefde in zich heeft. Maar wat? En wat moet u ermee doen?

tussen

Negeren kunt u het niet, meedoen wilt u niet. Wist u zeker dat iemand anders u een kaart zou sturen, dan was u van al het gesodemieter af maar dat zalig weten is ver van u. Het is net als een verjaardag: u moet zich ertoe verhouden. Dat is alvast de eerste gedachte waar u aan moet wennen. Meedoen moet.

Maar... u hoeft geen halve fortuinen te spenderen aan onzin met beertjes of andere frutsels die iets met de liefde van doen zouden hebben. Het idee van Valentijnsdag zal ik een volgende keer uitdiepen, want deze week is de moraal van het verhaal van belang. U dient een besluit te nemen. Een standpunt te omhelzen. Iets te zeggen, te doen en daarbij te blijven, al was het maar een enkel uur. Want al dat getwijfel over liefde, verliefdheid en samen oud worden, ja dan nee, die onzekerheid maakt u gek, en vervolgens uw familie, dierbaren, kennissen en uiteindelijk mij ook.

tussen

U dient aangaande de liefde een besluit te nemen. Deze week nog, ja. Welk, dat hangt van uw stadium af. Want u weet, in de liefde is er altijd een stadium. Drie, om precies te zijn. Dat voorkomt en geneest de ergste onzekerheid.

tussen

U bent in het eerste stadium van de liefde, dat wil zeggen u bent alleen. Dan dient u een fundamenteel besluit te nemen waar al het andere uit voort komt. Wenst u een Geliefde, ja dan nee? Dit is de basisvraag. Genoeg cursisten die al halverwege het eerste afspraakje gaan zitten bedenken dat ze misschien toch liever alleen zijn, want als het zo begint, hoe moet het dan verder, en als dit afspraakje tegenvalt, zal dat een volgende keer kunnen meevallen en zullen ze dan dat weten en hoe dan? Hoe meer gedachten, hoe meer onzekerheid.

Ik bied u een keuze. Het is ja. Of het is nee.

Ingeval van ja: u incasseert teleurstellingen tot u iemand vindt met wie u gelukkig bent. Loopt dat stuk, dan doet u hetzelfde. Ingeval van nee: ook goed. Maar hou dan op met afspraakjes en ga tuinieren.

tussen

U bent in het tweede stadium van de liefde, dat wil zeggen, u bent gecharmeerd van iemand. Dan wordt u gekweld door de onzekerheid of uw mogelijke Geliefde u wel leuk en aantrekkelijk genoeg vindt. Zo ja: vraag het, en riskeer een afwijzing omdat u te direct bent, te veel vraagt of niet eens de tijd neemt om iets te laten bloeien. Net of u een bloembol opensnijdt om te zien of er een roos uit kan komen. Zo nee, dan bezit u uw ziel in lijdzaamheid tot het antwoord vanzelf blijkt, vooral uit het feit dat uw mogelijke Geliefde graag en steeds grager met u omgaat. Of helemaal niet, wat ook inzicht geeft.

Dan kunt u ook in het derde stadium van de liefdesonzekerheid. U bent weer alleen, maar verlangt nog naar die ander. Of het nog goed komt, piekert u. Ach, kreeg ik een orchidee voor elke keer dat deze vraag me gesteld werd, dan leefde ik in het bloemenparadijs. Natuurlijk bent u daar onzeker over, en dat kan ik meteen verhelpen. Het komt niet goed, dat wil zeggen, na een liefdesbreuk kunt u nooit verder gaan of er niets gebeurd is. Het wordt dus ofwel slechter (aanvankelijk) ofwel beter (uiteindelijk). U dient na te gaan wat er zo goed was aan de romance en op welke manieren het beste nog bestaansrecht zou kunnen hebben. Gelooft u er dan honderd procent in? Net als voor de breuk? Juist. Dat bedoel ik met: het wordt slechter of beter.

Meer stadia zijn er niet. Dit zijn de basisonzekerheden. De rest zijn slechts variaties hierop.

Het spijt mij in het geheel niet dat ik deze week zo hard tegen u ben, Cursisten. Begrip heeft in het verleden weinig geholpen en naarmate deze Liefdeslessen vorderen, neemt ook mijn vermogen tot duidelijkheid bieden toe.


Volgende week: Valentijnsdag. Wat te doen en wat niet. U krijgt van mij een driestappenplan en twee strenge verboden. Bedenkt u alvast eens van wie u graag een Valentijnskaart zou willen ontvangen. Tot maandag!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan