De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 4: Ziek, zwak of misselijk

Leiden, maandag 17 januari 2011

Lieve Liefdescursisten,

Er was eens een Geliefde die mij een zeer groot genoegen deed. Kort na onze eerste ontmoeting werd hij ziek. Niet ernstig, maar ziek genoeg om het bed te moeten houden. Ietwat koortsig was hij ook. Dat bracht het beste in mij naar boven. Ik schafte allerlei delicatessen aan die er fraai uitzagen en nog beter smaakten, trok mijn mooiste jurk aan en begaf me naar zijn ziektebed. Daar zat ik, stralend van goedheid. Hoe zorgzaam ik naar zijn welzijn informeerde, ontroerde mijzelf ten diepste.

Toen hij beter was, hadden we elkaar niet meer zoveel te zeggen. Maar de herinnering bleef, aan dat bezwete voorhoofd, die benauwde kamer, en hoe ik daar als een engel wat schoonheid en liefde had gebracht.

tussen

Het merkwaardige aan het geval is, dat ik me zijn voornaam niet meer kan herinneren. Au fond was het meer eigenliefde dan iets anders. Ik beken vrijmoedig, vergelijkbare liefdes gehad te hebben, al ken ik van A. nog wel degelijk zijn voornaam. Maar zijn afwijking was dan ook uitzonderlijk.

tussen

Een voorbijgaande malaise is tot daaraantoe. Het is te overzien in tijd en energie, zodat u daaraan ook een eigen aureool kunt overhouden. Heeft uw Geliefde chronische kiespijn, dan liggen die kaarten al snel anders. Dan moet u beslissen wat u wilt. Doorgaan, met het risico zelf te bezwijken. De thuishulp bellen en het breed romantisch ziekte-overleg beginnen. Of sigaretten gaan kopen en nooit meer terugkeren. Lafheid komt vaker voor dan u denkt. Men doet er niets tegen, het is in de regel ook ongeneeslijk.

Vermoedt u lafheid in uw Geliefde, vraag dan eens naar de kindertijd. In de zogenaamde ondeugendheid kunt u de kiem ervan vinden. Vraag ook naar die ene situatie toen de Geliefde een romance moest stoppen. Zoek het patroon.

tussen

Moeilijker nog dan ziekte, is de gezonde Geliefde die erop los leeft. Roken, alcohol, nachtbrakerij, ongezond overgewicht (ik denk hier aan bovengemiddeld knuffelvlees) en een negatieve instelling die voldoende spanningen oplevert om elk hart te vellen. Het uwe bijvoorbeeld, want u maakt zich druk. Wat u beter kunt doen, is een risicoanalyse maken. Als de Geliefde zo doorgaat, kunt u dat dan aan? Die toenemende onzekerheid of en zo ja wanneer er zich al dan niet chronische kwalen zullen voordoen? En wat doet het met uw sereniteit, als de Geliefde ondanks alles gezond blijft, terwijl u gaat sukkelen? Zoals met alles in de liefde, is het ook hier een afweging.

Domweg verliefd worden is mooi. Maar intelligent verliefd blijven is beter. Want dat houdt.

tussen

In het algemeen is het gemakkelijker om te gaan een zieke Geliefde dan met een Geliefde die voorwendt ziek, zwak of misselijk te zijn. Merkt u dat het bloed in uw aderen gaat koken, dan is het hoog tijd om diep na te denken. Stelt u te hoge eisen aan die Geliefde? Niemand is te ziek, te zwak of te misselijk om de Staatsloterij te winnen, maar ze kunnen het wel zijn om aan uw eisen te voldoen. Indien u nu iets denkt dat begint met "Ja maar" en waarin ook het woord "gewoon" voorkomt, dan ligt het aan u. Zoek een Geliefde met meer pit en laat die ander lopen.

Een zeer pijnlijk iets in elk stadium van de liefde kan geld zijn, vooral ongelijkheid erin. De een heeft meer, de ander wil minder uitgeven, hoe moet het met de rekening en mag iemand sparen en aldoor voor zich laten betalen? Dat en andere ellendige kwesties bespreek ik volgende week maandag. Dan hoort u hoe het staat met geld en liefde van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan