De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 17: Kinderen, Huisdieren en Hobby's

Leiden, maandag 18 april 2011

Lieve Liefdescursisten,

Liefde kan veel verdragen, maar niet alles. Kiespijn verdraagt zij niet, zoals the late Mae West wist. En de combinatie met kinderen, huisdieren en hobby's is ook lastig, vooral alles bij elkaar. Ik herinner me nog een kortstondig bezoek dat ik bracht aan een single dad. Zijn jonge zoon speelde piano. De tv stond aan. De hond blafte. Zonder enige illusie keerde ik huiswaarts. Het was een leerzame ervaring, voor mij tenminste.

tussen

Wat ik had geleerd was: het gaat om de juiste dosis. Want een kind kan leuk zijn. Maar niet met een piano en een hond erbij. Drie maal is scheepsrecht, en genoeg is genoeg.

Sindsdien weet ik zelf ook meer maat te houden. Foto's van het allerliefste huisdier ter wereld hou ik voor me, en mijn bibliotheek aan Indische damesromans deel ik met geen ander. Kinderen heb ik niet.

Maar zoals men zelf is, zo neigt men de wereld te zien. Omdat ik maat hou, verwacht ik dat ook van een ander. Let u zelf ook op deze wisselwerking? Want het is niet zo, dat indien u drie bloedjes hebt en daarbij een roedel hondel, die combinatie overal welkom is. Menigeen stelt zich bij uw uitnodiging om in het bos te gaan wandelen iets romantisch voor, en geen groepsevenement.

De juiste dosis, dus.

tussen

U dient ervan uit te gaan dat wat voor u gewoon is, voor elk ander raar kan zijn. Er zijn poezenmensen en hondenmensen, maar er zijn ook mensen die met reptielen knuffelen en dat ook van u verwachten. "Heus, hij doet niks." En dan even later: "Dat doet hij anders nooit."
In den prille beginne dient u een moment van medogenloze eerlijkheid te scheppen. In dat moment zegt u Hollands-direct hoe het er met u voor staat. Hou dat praktisch. Wilt u beslist elke dag twee uur in de sportschool zijn, zeg dat. Slaapt u drie nachten per week bij uw paarden in de stal, zeg dat. Is het uw droom de nieuwe Osmond Family te zijn, zeg het. U moet het precies zeggen zoals het is. En daarna zegt u: "En dan blijft zo, wat er ook gebeurt."

Dan is het voor de ander kiezen of delen. Die denkt natuurlijk dat het straks allemaal best mee gaat vallen. Die paarden, ach, dat zijn maar beesten. U weet wel beter. Maar dan begint uw liefdeswerk. Het doseren.

tussen

Om even bij de paarden te blijven. Na uw moment van eerlijkheid hoeft u het niet de hele tijd over de paarden te hebben. Af en toe. Eerst minder. Daarna meer. Denk aan een dosering die weken duurt tot het absolute minimum bereikt is dat u met de Geliefde wil delen. Dat is voor de Geliefde waarschijnlijk het absolute maximum. Hoe beter u-beiden op dat punt balanceert, hoe groter de houdbaarheid van uw liefde zal zijn.

Ingeval u de vereenzaamde ouder bent van een of meerdere kinderen, geldt hetzelfde. Duidelijkheid verschaffen, daarna doseren. Zoekt u een ouder erbij, dan is het raadzaam de ander te informeren over de vreugdes die kinderen kunnen verschaffen. Dat moet iets anders zijn dan knalhard pianospelen als er bezoek is, maar dat begrijpt u hopelijk vanzelf.

Voor hobby's als motorrijden geldt, dat een demonstratie altijd zeer welsprekend is. Vraag vooral aan de Geliefde om achterop te gaan zitten, dat is goed voor de wederzijdse karakterstudie.

tussen

Het kan ook zo zijn, dat de tegengestelde situatie bestaat. Iemand heeft nul kinderen, nul huisdieren en nul hobby's. Is dat erg? Dat ligt eraan. Misschien heeft uw Geliefde een leidende hand nodig, of houdt de ander gewoon van ledigheid. Onderzoek de situatie en beslis of u er op lange termijn tegen kunt. Dan gaat u weer op motortocht door Ierland om thuis te komen bij iemand die nog steeds in dezelfde stoel zit, achter dezelfde gordijnen. Is dat geborgenheid of reden tot moord?

tussen

Aanstaande maandag ga ik dieper in op de kwestie van het vertrouwen en het wantrouwen. Als iemand een enkele keer liegt, is dan alles onwaar? Is met de eerste barst de vaas al helemaal stuk, of kan het helen? Uit wantrouwen komt de helft van al het dataverkeer voor, al die mensen die de gangen van een ander napluizen. Of dat zinvol is, en wat u moet doen ingeval u per ongeluk zelf heeft gelogen, verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan