De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 16: Overspel

Leiden, maandag 11 april 2011

Lieve Liefdescursisten,

Regelmatig ontmoet ik een man die mij blij vertelt over zijn open huwelijk. Alles kan en mag de man, vooral en juist met mij. Ik reageer dan steeds op dezelfde manier. Knikken van aha. Zeggen van zoho. Glimlachen. En als de man denkt dat het juiste moment is gekomen om mij te kussen, dan geef ik hem een knal voor zijn harses.

Verbaal, dan.

Want ik zeg, dat ik alleen verder ga, indien ik uit de mond van zijn echtgenote verneem dat ze inderdaad een open huwelijk hebben.

Dan gaat de man maar weg. Naar huis, waar zijn onwetende echtgenote op hem wacht.

tussen

Overspel is een olievlek van ellende. Het begint met een druppel, en hoe het eindigt, daar weten ze bij Shell alles vanaf. De olievoorraad is mateloos groot, evenals de ellende die voortkomt uit overspel.

tussen

Maar soms heeft een overspelig varken een idee. Dan denkt het: 'ik wil niemand ongelukkig maken, ik zwijg over het overspel, wat niet weet, wat niet deert.' Spreekwoorden zijn altijd geschikt om uw gelijk te halen in willekeurig welke situatie. Zo ook hier. Inderdaad, niemand weet ervan. Niemand is gekwetst. En de veilige relatie, de geborgenheid van het huwelijk, dat blijft intact. Tot er een speciaal moment aanbreekt in het leven van dat overspelige varken.

Op dat moment besluit ofwel de vaste Geliefde op onderzoek uit te gaan, gestuurd door een vaag onderbuikgevoel. Ofwel degene met wie het overspel begaan is, besluit opeens te gaan spreken. In beide gevallen komt het overspel aan het licht. Dan zijn er opeens twee problemen.

tussen

Het eerste probleem is de leugen. Als het overspelig varken zo lang over het overspel zweeg, waar zweeg het dan nog meer over? Het vertrouwen vermindert of verdwijnt. In plaats daarvan komen felle woordenwisselingen die bijzonder uitputtend zijn.

Het tweede probleem is het overspel zelf. Want waarom, wanneer en met wie? Alle verschrikkelijke details moeten gezegd en gehoord worden, en daarme wordt de zaak alleen nog maar erger.

tussen

Wat ik zeg, overspel is een olievlek van ellende. Het maakt veel stuk. Repareren duurt vaak jaren, afhankelijk van de aard en mate van het overspel. In dronkenschap zoenen is minder erg dan welbewust een tweede gezin opkweken. Er zijn vele gradaties, maar elk daarvan heeft met de ander het verzwijgen gemeen. Alles dat met een ander te maken heeft en dat u voor de Geliefde verzwijgt, dat valt onder overspel.Ook als u het doet "om niemand te kwetsen". En vooral als u daarbij zeker weet dat uw Geliefde zoiets nooit zou doen.

Met deze overwegingen heb ik een antwoord gegeven op Liefdescursist E. uit Amsterdam, die me mailde over zijn echtgenote. "Die vrouw", zoals E. haar noemt, beging overspel. Jaren geleden, een paar keer, dezelfde man. En nu is E. er pas achter. Wat moet hij doen, vraagt hij me.

Eerst de emoties laten uitrazen, zou ik zeggen. Het is onmogelijk tegelijkertijd te huilen en verstandig na te denken. Uitrazen wil zeggen: de vrije loop laten. Ga hardlopen, fietsen of zwemmen. Dat kalmeert. Schrijf brieven die je nooit zult versturen. Begin met gewichtheffen of een vechtsport.

Na de emoties dient het verstand zich aan. E., nu moet je de balans opmaken. Kijk naar jezelf alsof je een vreemde bent en inventariseer wat je verlangens en mogelijkheden zijn. Met het huwelijk. Zonder het huwelijk. Neem een voorlopige beslissing en praat hierover met je echtgenote. Daarna neem je samen de definitieve beslissing.

tussen

Volgende week bespreek ik drie liefdesproblemen tegelijkertijd, namelijk kinderen, huisdieren en hobby's. Te veel van het een veroorzaakt een tekort in het ander, dat wil zeggen de liefde. Te weinig is ook weer niet goed en leidt tot andere effecten. Hoe het precies zit, hoort u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan