De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 12: Alledaags Manipulatief Gedrag

Leiden, maandag 14 maart 2011

Lieve Liefdescursisten,

U zegt: "Het is hier koud", en u bedoelt: "Kan er iemand het raam dichtdoen?" Of u zegt: "Heb je nu alweer hoofdpijn?" U bedoelt te klagen dat u verwaarloosd bent en veel aandacht wenst, en wel van een zeker soort.

A zeggen terwijl u B bedoelt, dat is vragen om misverstanden.

A zeggen terwijl u hoopt dat de ander C voelt zodat die B zal doen, dat is manipulatie. Anders gezegd, u bewerkt het gevoel van de ander om uw zin te krijgen. Dat kan lang goed gaan, en zelfs de liefde tot grote bloei brengen.

tussen

Want liefde en manipuleren, dat hoort bij elkaar als eb en vloed. Als maan en zon. Als wolkjes aan een hemel. Natuurmetaforen schieten tekort voor het menselijk gedrag, want de mens behoort gecultiveerd te zijn.

In den beginne bent u verliefd. U wenst wederliefde te ontvangen. Daarom geeft u rode rozen. Wens + manipulatie= resultaat. Daarna wilt u de hartstocht vasthouden. Dus arrangeert u surprises naar Parijs. Dezelfde formule. Is de liefde fini, dan neemt u de slachtofferrol aan, want u kunt er ook niks aan doen, was het maar anders, en zo ontkomt u aan de boosheid van uw Geliefde, die het misschien liever anders had gezien.

tussen

Is het nu goed of verkeerd, alledaags manipulatief gedrag?

tussen

Alles hangt af van uw intenties.

tussen

Het klassieke voorbeeld is de tuil rode rozen, geschonken als teken van liefde. Dat is de idee ervan. De praktijk is evenwel, dat de tuil dient om wederliefde op te wekken of het ontstaan ervan te bespoedigen. De ander moet zich vereerd voelen, een beetje sentimenteel, bij voorkeur ontroerd en met dat alles ontvankelijk voor uw attenties. Bent u werkelijk gecharmeerd van degene die u rozen schenkt, dan zijn uw intenties zuiver. Wens, middel en resultaat zijn liefdevol.

Maar geeft u rozen omdat u denkt, het zal er wel bij horen, of om te zien wat er dan gaat gebeuren, of om een ander voor te zijn of gewoon om zoiets ook eens een keer gedaan te hebben, dan is het effectbejag. U jaagt een ander de emoties in, en waarom? Ga dan liever naar de bioscoop. Daar beleeft u meer, en u beschadigt anderen minder.

Intenties dus. De goede. Het verlangen om met zorg voor de ander in een romantische tweepersoonswereld te komen.

tussen

Overweegt u met iemand iets moois te beginnen, let dan op de verhouding tussen intenties en gedrag. Vraag naar schoolherinneringen, ruzies en grote conflicten. Hoort u de uitdrukking "Maar ik bedoelde het zo goed", dan is het tijd om door te vragen naar de bedoelingen. Volgens dat principe zult u ook behandeld worden. Het kan nuttig zijn om daar snel achter te komen.

Volgende week een Liefdesles speciaal voor de getrouwde Liefdescursisten. Hoe moeten zij omgaan met de schoonfamilie? Heeft de schoonvader een andere positie dan de schoonmoeder? En wat te doen (ja, de Cursus is voor iedereen) indien u zelf schoonfamilie bent? Aanstaande maandag verneemt u dit van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan