De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 1: Te dom

Leiden, maandag 27 december 2010

Lieve Liefdescursisten,

U mag iemand te oud vinden, te jong mag ook, te mooi in verhouding tot hetgeen u in de spiegel ziet, of dan juist te lelijk, maar te dom? Neen. Dat mag niet. Dat is verboden. We moeten allemaal doen of er geen intelligentieverschillen bestaan in de liefde. Of dat gevoel het beste in ons allen naar boven haalt en wij ieder voor zich en toch tesamen, een groot collectief aan Einstein-intelligentie vormen.

Jaja.

Het is een taboe dat wij deze week vrolijk en vastberaden zullen slechten: kan iemand te dom zijn voor de liefde? Zo ja, hoe komt dat dan?

tussen

Dom op zich is lief. Denk aan een Golden Retriever, denk aan een puppy van een Golden Retriever, liever bestaat niet. Toch zou ik niet willen zeggen dat er in deze hond veel intelligentie schuilt. Dat blije op iedereen afhuppelen, dat eeuwige geaaid willen worden, dat kan toch niet ons uitgangspunt in het leven zijn. Nu zult u zeggen, 'ja, maar dat is een hond en wij zijn mensen'. Dat klopt, en daarom is het goed de verschillen te cultiveren.

Dom is niet alleen domweg vertrouwen hebben uit gebrek aan diepgang.

Dom is helaas veel meer.

tussen

Al moet ik op dit punt een nuance aanbrengen tussen dom en onwetend. Dat laatste is gewoon gebrek aan kennis, en zulks kan via een cursusje bijgespijkerd worden. Dom is het onvermogen tot intelligentie, en dit niet beseffen. In de liefde kan dat fnuikend zijn, tenzij u op Golden Retrievers valt.
Een Geliefde die dom is, moet u alles uitleggen wat in uw leven zo vanzelfsprekend is. U leest de krant, en de Geliefde vraagt wat u daar nou aan heeft. U wilt een stedentripje maken, en de Geliefde vraagt hoe het toch kan dat ze in Duitsland geen Nederlands spreken. Ook na drie keer uitleggen daagt het begrip nog niet, en dat terwijl u met de atlas op schoot zat. Natuurlijk gaat u zich ergeren, de Geliefde voelt zich afgewezen en ontwikkelt agressie, hetgeen zich uit in pruilen (bij dames) of in sporten (de heren). Het is voor beiden uitputtend en de liefde vermindert vanzelf.

Indien u nu superieur zit te knikken, bent u dommer dan u denkt.

Want zoals A staat tot B, zo kan B tot C staan. Met andere woorden, zult u het doorhebben als een Geliefde u dom vindt?

Nederigheid is goed in de liefde, dat weet ik als geen ander.

tussen

Het gaat er dus om, dat u bepaalt wat de minimale intelligentie is die uw aanstaande Geliefde moet bezitten. Het gaat dan niet om elementaire vaardigheden als klok kijken, maar om snelheid van denken, het vermogen verbanden te leggen tussen zeven willekeurige feiten en wat sommige heren betreft, het aantal gedachten per dag.

Heeft iemand minder dan de minimale intelligentie, dan is een liefdesrelatie uitgesloten. Het zal u veel leed besparen, en geloof mij, de ander ook.

Persoonlijk geef ik minder dan een ander om intelligentie in een Geliefde. Een beetje slim is fijn, ja. Gezond verstand vind ik eigenlijk nog fijner. Maar kwaliteiten als haartjes op de onderarm, een mooie stem en een lief karakter stemmen me altijd mild. Er is een groot middenveld tussen de man en de Golden Retriever en ergens op het midden van dat middenveld, neigend naar de goede kant, daar is mijn ideale man te vinden. Vroeger dacht ik daar heel anders over, maar enfin, men leeft en leert. Van u, Liefdescursisten, hoop ik hetzelfde.

Volgende week behandel ik het fenomeen van de aanhoudende irritaties. U ergert zich mateloos aan de Geliefde, of aan degene die uw Geliefde zou kunnen zijn, als die ander tenminste wat vervelend gedrag afleerde. Het kan zijn dat u toleranter dient te worden. Maar er kan ook iets anders gaande zijn. Wat, alsook enkele voorbeelden van veelvoorkomende irritaties, verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan