De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 7: Charme kent geen leeftijd
De weergaloze Zsa Zsa Gábor

Leiden, maandag 13 februari 2012

Lieve Liefdescursisten,

Indien u nu nog Valentijnskaarten moet verzenden, zie ik het somber voor u in. De kwaliteiten van de postbezorging op maandag zijn bekend, en morgen (ja, morgen) is het al zover. Met de hand posten? Dat is vragen om ellende. Tegenwoordig is stalking strafbaar en wat u onschuldig vindt, daar heeft de rechter een eigen mening over.

tussen

Digitale Valentijnskaarten zijn alleen toegestaan indien de aanstaande Geliefde u een mailadres verschafte. Anders is het een bewijs van geestelijke armoede.

tussen

Vandaag heeft u dus twee opties inzake Valentijnsdag. Ofwel u bewaart de kaart tot volgend jaar, en kijkt er af en toe na om uw gebrek aan doortastendheid te voelen. Noem het straf. Ofwel u stuurt de kaart in de wetenschap dat deze te laat zal arriveren, na andere kaarten, die misschien nog wel mooier zijn ook. Te laat, te laat, o voorgoed voorbij!

tussen

Ik zal alleen zeggen, zoiets was de weergaloze Zsa Zsa Gábor nooit overkomen. En wat een romantisch leven had en heeft zij: negen huwelijken, waarvan eentje nietig verklaard en het laatste met een prins. Dan doe je liefdestechnisch iets heel goed. Maar zij heeft iets dat de meesten van mijn Liefdescursisten niet bezitten: een gunstig geboortejaar. Zsa Zsa is geboren op 6 februari 1917. Inderdaad, pas 95 geworden.

tussen

Haar carrière bestaat uit enkele films, en daarna uit beroemd en mooi zijn. Ze verscheen graag op feesten en rode lopers, altijd prachtig aangekleed. Aan al het trouwen en scheiden was ze natuurlijk ook veel tijd kwijt. En aan het uitleggen van alles; want seks met een stiefzoon, een huwelijk dat slechts zes weken stand hield, trouwen met een man die later de Barbiepop zou uitvinden (naar men zei), de wereld wilde weten hoe dat kon. Aan Zsa Zsa lag het nooit.

tussen

Dat is haar generatie. Die deed wat wij doen of waaraan wij denken, maar dan met stijl, met glamour en schoonheid. Deze generatie hechtte aan wat wij uiterlijk vertoon noemen. Extreem goede manieren, in staat te glimlachen tijdens de ergste liefdesbreuken en altijd uitstekend gekleed, wat er ook gebeurde.

In een enkel woord: klasse.

Daar gaat een magische aantrekkingskracht van uit. Negen huwelijken, need I say more?

Wat u ervan kunt leren, weet u als u ten eerste in de spiegel kijkt (bent u op uw mooist?) en ten tweede als u terugdenkt aan uw laatste verschijningen in het openbaar. U werd gezien, misschien wel door uw volgende Geliefde. Maar... weer diezelfde vraag: was u op uw mooist?

Hoofdpijn, hartzeer of andere ellende, dat is binnenkant. Wilt u liefde aantrekken, dan begint u met de buitenkant. En daarop zit een weergaloze glimlach.

tussen

Natuurlijk besef ik dat niet elke Liefdescursist negen keer wil trouwen. Drie keer lijkt tegenwoordig het gemiddelde te zijn. Eerste huwelijk: uit elkaar gegroeid. Tweede huwelijk: alles dat het eerste niet was. Derde huwelijk: weer in balans. Waar het om gaat, dat hoort u volgende week maandag. Dan leg ik uit wat kiezen en consequenties zijn aan de hand van het drama van Casablanca. Tot dan,

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood