De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 5: Blijf altijd optimistisch
De huwelijken van Elisabeth Taylor

Leiden, maandag 30 januari 2012

Lieve Liefdescursisten,

Er zijn er, die in de schoolbankjes de ware liefde ontmoeten. Ze groeien samen op, trouwen en worden samen oud. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen. Lieve buren. En dan, na een hele lange tijd, gaan ze dood. De ene eerst, de andere een half uur later. Dan zijn ze weer samen. Elke keer als Elisabeth Taylor (1932-2011) trouwde, moet ze gedacht hebben: nu begint het, eindelijk heb ik de ware. Dat dacht ze ook bij het achtste huwelijk.

tussen

Dom? Nee. Ze was een hyperintelligente vrouw, die een miljardenimperium uit de grond stampte. Alleen al haar parfums werden millionsellers, en dat zijn ze nog steeds, wereldwijd. Haar zakelijke succes liet zien dat ze een risico durfde te nemen, dat ze bereid was te investeren in een onzekere toekomst, en vooral: dat ze optimist was.

tussen

Ja, als je denkt dat het niks wordt, dan begin je nergens aan. En dan hou je wat je hebt: niks.

tussen

Elisabeth Taylor kan ons allemaal tot voorbeeld zijn. Het ene huwelijk duurde korter dan het andere, met Richard Burton trouwde ze twee keer en het laatste huwelijk hield evenmin stand. Maar toch, acht grote liefdes kende ze, acht keer voelde ze de verrukking en vreugde van de ware gevonden te hebben. Een benijdenswaardige vrouw. Een inspirerend leven.

Want zeg nou zelf, Liefdescursisten, hoe vaak gaat u naar een afspraakje met in het achterhoofd dat het ook deze keer wel niets zal worden? Of dat u het wel eerst moet zien. Of desnoods gaat u met het magere idee dat men nooit kan weten. Daar begint dus al een mislukte avond. Inderdaad, bij u.

tussen

Zo moet het dus niet.

tussen

Elk afspraakje kan het begin zijn van een grote liefde. Alleen dat idee al dient u van een vrolijk optimisme te vervullen. Het kan, en het kan vandaag nog zelfs, straks bent u zomaar voor altijd gelukkig, is dat even heerlijk! Denk aan Elisabeth Taylor. Heeft u ook graag acht ware liefdes? Optimisme.

Nee, dom is het niet, zo'n instelling. U zorgt dat u veilig thuiskomt en u trouwt op huwelijke voorwaarden. Denk hierbij ook aan Elisabeth Taylor. U doet dat in feite ook voor de volgende Geliefde, die wel de ware zal zijn.

tussen

Volgende week heb ik het kort over Valentijnsdag, het feest van de liefde. Het is een goede aanleiding om het over een moeilijk onderwerp te hebben. Mannen met gevoel voor humor zijn leuk, maar waarom slaan ze zo vaak door? Skihutten, carnaval, vrijgezellenfeesten, hoed u voor de man die gek doet. Gene 'dancing in the rain' Kelly liet al zien waarom. U hoort het aanstaande maandag van

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood