De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 3: Als zwijgen beter is
Greta Garbo in de stomme film

Leiden, maandag 16 januari 2012

Lieve Liefdescursisten,

De griezeligste momenten tussen u en de Geliefde zijn die van diepe stilte. U wilt iets zeggen, maar u doet het niet. De Geliefde kijkt u aan. U kijkt terug. De stilte schept afstand en al snel hoeft er helemaal niets meer gezegd te worden. Inderdaad, zo snel kan een romance op de klippen lopen. Water, rotsblok, schip gaat stuk. Een drenkeling spoelt aan. Wat is er gebeurd?

tussen

Soms is zwijgen zilver en spreken goud. Uw Geliefde zegt: "ik hou van je, zoals ik nog nooit van een ander gehouden heb, en nooit meer zal houden." U zwijgt. Is dat goed? Neen.

tussen

Nu het mooie van zwijgen, en daarna de toepassingen. Vooral de vrouwelijke liefdescursisten dienen nu goed op te letten.

tussen

Elk romantisch afspraakje is gebaat bij enig mysterie. Maar wanneer u in de eerste vijf tot zeven minuten meent dat dit eindelijk de Ware is, ontstaat bij u de neiging tot het doen van vele vertrouwelijke mededelingen. Het is dan net, of u de aanstaande Geliefde zo snel mogelijk wilt bijpraten over al die jaren dat u elkaar niet kende. In Amerika noemen ze dat: too much information.

In het Nederlands: zwijgen. Kop dicht.

tussen

Kijkt u eens naar een oude film van Greta Garbo. In de zogeheten stomme films, dat wil zeggen niet-sprekend, was zij een wonder van dominerende aanwezigheid. Zij sprak niet, maar zei alles. Dat gezicht, die wenkbrauwen, de ogen... elke emotie was daarop duidelijk leesbaar.

tussen

Dit nu is een rolmodel voor alle Liefdescursisten die teveel praten. Praten betekent in de regel feiten en meningen mededelen, en daar zou de Geliefde naar verloop van tijd vanzelf wel achter zijn gekomen. Het is beter om, in navolging van de grote Garbo, vooral in de eerste fase van het contact regelmatig te zwijgen. Informatie moet u doseren, een theelepel per ontmoeting is voldoende.

Een menselijk gezicht is in essentie expressief. Kijk dus niet domweg als een goudvis. U moet uitdrukkingen oefenen. Glimlach en zwijg. Trek uw wenkbrauwen op en zwijg. Leg uw hand op de mouw van uw Geliefde en zwijg. Ga plotseling achterover zitten en zwijg. Dat laatste is het begin van de exit-procedure, zeker als u blijft zwijgen na het aanhoren van wanhopige monologen als: "Wat is er? ... Ik zie toch dat er wat is... O, dus je zegt niets meer. Maar je kunt toch wel tegen me praten? Als het zo moet, hoeft het voor mij niet meer..... Toe, zeg nou iets."

tussen

Zwijgen kan dus mysterie overlaten en afstand scheppen. Dat laatste heet the silent treatment: u laat de ander duidelijk merken dat u niets zegt, en dat het voor straf is. Waarom, dat mag de ander dan zelf bedenken. Het leidt nergens toe, want iemand negeren kost erg veel energie. Enfin, waar u zin in heeft.

Volgende week maandag behandel ik een onderwerp dat velen helaas vertrouwd is. Mannen met bindingsangst, is het een epidemie? En zo ja, is er nog redding mogelijk voor de getroffenen? Ik leg u uit hoe u hiermee het beste om kunt gaan en dan begrijpt u ook meteen waarom Errol Flynn zo vrolijk kon blijven. Dat en meer verneemt u van

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood