De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 19: Bambi en Feline
Afscheid nemen

Leiden, maandag 14 mei 2012

Lieve Liefdescursisten,

U heeft lief en u verliest de Geliefde. Na enige tijd vindt u een nieuwe Geliefde en als dat stuk gaat, doet het dubbel zo veel pijn. Dat had u niet gedacht. Het is net of het afscheid zich herhaalt en u alweer over de eerste Geliefde aan het huilen bent. Hoe kan dat nou?

tussen

Afscheid nemen is iets dat diep in ons hart gaat zitten. In elk afscheid herhaalt zich de vorige keren en toch wordt het op den duur gemakkelijker.

tussen

Gemakkelijker wil zeggen, dat u weet het afscheid te zullen overleven en dat eens het leven weer gewoon zal zijn zoals het was, minus de Geliefde. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar denkt u eens terug aan uw eerste echt gebroken hart? Inderdaad, toen dacht u te zullen sterven van pijn en ellende. Dus ja, het is gemakkelijker.

U herkent de fasen van het afscheid, het ongeloof, de ontkenning, het onderhandelen, de woede, de bladstilte en soms dat alles tegelijk is of u juist helemaal niks meer voelt. Dat is het ingewikkelde eraan. Dat abrupte en onvoorspelbare. Het enige dat u moet doen is: voelen wat er te voelen is, denken wat zich aandient, en de tijd uitzitten.

tussen

Indien u naar de film Bambi (editie 1943) kijkt, komen alle gevoelens intensiever op u af. Het hertje Bambi ontmoet zijn Feline, ze krijgen twee kleine hertjes. Maar het hele erge is dat Bambi moet zien hoe zijn moeder wordt doodgeschoten. Het fijne wordt fijner, het erge wordt erger, het een versterkt het ander. Plus de hypergevoeligen Cursisten houden er een vegeratische levensstijl aan over.

tussen

Als ik u was, en u heeft verdriet om een afscheid, dan zou ik zeker die film kopen dan wel huren. Kopen is beter, dan hoeft u geen afscheid van de film te nemen. Elke avond opnieuw afspelen en huilen doet wonderen voor uw proces. Gaat u wel een half uurtje op de bank liggen met theezakjes op uw gesloten ogen? Dit tegen de wallen en zakken onder uw ogen. Andere mensen moeten naar u kijken, hou daar rekening mee.

tussen

Persoonlijk zou ik me gevleid voelen als u ook wat om mij snikte. Dit is namelijk de laatste les van dit cursusseizoen geweest. In het najaar ben ik er weer. Zijn er noodgevallen, dan kunt u mij altijd schrijven. Trouwe Liefdescursisten hebben een streepje voor,

 

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood