De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 18: Heimwee en verlangen
Sunset Boulevard

Leiden, maandag 7 mei 2012

Lieve Liefdescursisten,

Wij zijn het gelukkigste in ons verleden, en met terugwerkende kracht verlenen wij vage liefdes een romantische glans, en geven we aan gebroken harten een theatrale omlijsting. Ja, toen, ooit, vroeger, toen leefden we totaal en volledig. Dat willen we weer: die passie, die hartstocht, dat zinderende gevoel van het stromende bloed in onze aderen.

tussen

Dit verlangen heet: nostalgie. U verlangt naar het verleden, dat wil zeggen, naar een ideale versie van het verleden, zoals het er eigenlijk had moeten zijn. Uit deze formulering begrijpt u meteen al hoe uw kansen staan als het aankomt op vervulling van het verlangen. Maar dat is juist fijn, zeg ik meteen troostend. Zo kunt u immers uw verlangen behouden, en wat meer is, u kunt het koesteren.

tussen

Kijkt u eens op een eenzame lente-avond naar de film Sunset Boulevard (1950). Het is een klassieker over schoonheid, de dingen die voorbij gaan, over heimwee en verlangen naar dat wat nooit terugkomt. Dan zult u ook zien, hoe ellendig het kan aflopen indien u ten koste van alles het verleden wilt herbeleven. Kan niet. Is voorbij. Laat gaan.

tussen

Dit betekent dus, praktisch-romantisch beschouwd, dat u geen contact meer gaat opnemen met hele en halve exen. U laat alle onbenutte mogelijkheden voor wat ze zijn: onbenut. Dat kansen voorbij gaan, heeft een reden. Liefdesbrieven en andere archivalia bergt u netjes op in een speciaal daartoe aangeschafte doos die u op de berging zet. U hoeft er geen altaar van te maken, afgoderij heeft nog niemand het geluk gebracht.

tussen

En wat merkt u dan? Ja. Dat weet ik. Opeens heeft u behalve het verlangen naar het verleden nogal veel toekomst erbij gekregen. Dat kan best overweldigend zijn. Wanneer u uw dagen niet meer vult met smachten naar deze of gene ex, valt er een gat. Wat nu?

tussen

Nu niks, zeg ik daarop. Niet de fout maken om een Geliefde aan te schaffen als hartsvulling, dat werkt toch niet. U gaat voelen wat er te voelen is, want om dat gat heen en eronder zitten allerlei gevoelens. Denk maar aan een gat in een appel dat een wormpje knaagde: eromheen zit appel.

Die gevoelens bestaan onder andere uit verbazing, wrok, woede, angst, niewsgierigheid, optimisme en ambitie.

Uiteindelijk komt uit al dat voelen wat er te voelen is, een inzicht naar voren dat u de weg wijst in de toekomst. En anders kunt u mij mailen,

tussen

Komende maandag bespreek ik de liefdesrelatie tussen Bambi en Feline, en waar dat toe leidde. Speciaal aanbevolen voor alle Liefdescursisten die bij de films moeten huilen. Volgende week heeft u nog meer te huilen,

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood