De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 17: Moet u dat geloven?
Mister Ed spreekt

Leiden, maandag 30 april 2012

Lieve Liefdescursisten,

Voor degenen zonder benul komt hier een kleine uitleg voordat ik met de les van de week begin. Mister Ed (1949-1970) was een Amerikaans paard met een eigen tv-serie. Inderdaad, een pionier als het aankomt op reality shows. Mister Ed, die eigenlijk Bamboo Harvester heette, sprak hierin over de dingen des levens met zijn mens Wilbur Post. Ze maakten samen van alles mee, en bespraken dat dan weer. Een mooie vriendschap, al met al. Nog steeds zijn er velen die geloven dat paarden met een mensenstem kunnen praten, als ze maar willen. Onder dezen bevinden zich opvallend veel Liefdescursisten.

tussen

Een Liefdescursist is in het algemeen optimistisch als het op de liefde aankomt. Bij het goedgelovige af. Iemand verklaart de liefde, en de Liefdescursist gelooft het. Iemand vraagt tienduizend euro te leen en de Liefdescursist gaat pinnen, wegens het concept lief en leed delen. Maar aan het einde van de liefde is de cursist merkwaardig halstarrig: het kan toch niet echt uit zijn, dan mag gewoon niet en dus is het niet zo. Het fenomeen van Mister Ed sluit hier naadloos op aan: een pratend paard is leuk en dus bestaat het.

tussen

Anders gezegd: u gelooft in wat u wenselijk vindt.

tussen

Dat is natuurlijk vragen om teleurstellingen en tegenvallers. Wanneer u alleen ziet wat u wilt zien, dan ziet u nooit iets anders aankomen.

tussen

Nee, dat heeft niets te maken met positief denken.

tussen

Laat mij dit eens opnieuw formuleren, anders heeft u het volgend jaar nog steeds niet begrepen. De komende week gaat u bij elk vriendelijk woord dat u hoort, bij ieder compliment en zeker bij lievigheden van allerhande soort nadenken waarom de ander dat zegt. Als u het gelooft, wat levert dat de ander op? U last dus even een moment in tussen horen en geloven. In dat moment bevindt u zich in de realiteitszone, waarin geen sprekende paarden bestaan.

tussen

Voorbeeldje. Degene van wie u al tijden intens gecharmeerd bent, zegt te voelen dat er liefde in de lucht hangt. U bent helemaal gelukkig. Maar ja, als u liefde verwacht, dan is het opeens helemaal niet meer erg als die ander eerst seks krijgt, dan komt de liefde gewoon wat sneller. Pardon, gaat u even terug in de realiteitszone? Indien u gelooft wat de ander zegt, zult u seks geven. Bij voorbaat. Op wens. Dat is wat ik noem: goedgelovig. Test het maar uit, Cursisten, of na de seks inderdaad de liefde geserveerd zal worden.

Aanstaande maandag leg ik de romantisch-filosofische visie uit waarmee ik de liefde bezie. Zijn er liefdes die voor altijd duren of is alles eindig, en wat moeten we leren van Norma Desmond? Zo tragisch. Volgende week weet u meer,

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood