De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 16: De macht van glamour
Rita Hayworth

Leiden, maandag 23 april 2012

Lieve Liefdescursisten,

U kijkt in de spiegel, u schrikt en vervolgens besluit u dat het in het leven he-le-maal niet om uiterlijk gaat. Dat wil zeggen, u wenst liefde ongeacht hoe u eruit ziet en tegelijkertijd verklaart u nu eenmaal op bruine of blauwe ogen te vallen.

Die dubbele moraal begrijp ik, maar niet dat banale ontsnaptrucje aan uw spiegelbeeld. Wie niet mooi is, kan wel degelijk glamour bezitten. En daar heeft u au fond meer aan in het liefdesleven, hoewel het ook nadelen bezit, dat zeg ik er meteen bij.

tussen

Overschat dat mooie niet. Wie mooi is, ontmoet veel wantrouwen en vooroordelen. U zult toch maar een natural blonde zijn, slank van uzelve, en met witte tanden begenadigd. Wie gelooft er dat u hersens heeft en voor de hobby aan wiskunde doet? Op nerdy forums gebruikt u een onflatteuze profielfoto, dan nemen ze u tenminste serieus. Maar in het echte leven...

tussen

Lelijk of gemiddeld zijn heeft wel voordelen. Als het niet al te erg is, kunt u zichzelf gemakkelijk opwaarderen. Dat met een voorbehoud. Recent zag uw Liefdesdocente een documentaire getiteld "I Am The Elephant Man", over een Chinese man met een grote gezichtstumor. Dat is toch ook een mens die aan liefde denkt, en hoopt dat er nog eens een vrouw met vreugde naar hem kijkt.

tussen

De Amerikaanse actrice Rita Hayworth (1918-1987) leed onder haar imago van seksgodin. Dat was vooral ontstaan door de film Gilda (1946) waarin zij een voor heren bedwelmende striptease met handschoenen uitvoerde. Alles in het fatsoenlijke, waardoor er veel suggestie was. Deze beelden vol glamour en erotiek bepaalden haar leven (en dat van vele mannen), maar niet altijd op een aangename manier. Velen wilden naar bed met Gilda, zonder van Rota te houden.

Uit deze enkele regels leert u al de invloed die glamour kan hebben. Aan uw voeten vele kandidaat-geliefdes, in uw hart de eenzaameid.

tussen

Glamour is een combinatie van uiterlijkheden. De houding is onafhankelijk en suggestief tegelijkertijd. De kleding is verzorgd: schoon en heel. (Ja, Cursisten, hier gaat het vaak mis). U maakt gebruik van klassieke uiterlijkheden, zoals voor vrouwen de rode lipstick en voor mannen het kraakheldere witte overhemd. Alles van goede kwaliteit. Overdaad schaadt. Bestudeer oude Hollywood-films en foto's om de juiste combinatie te ontdekken.

Glamour is suggestie. Dus, u houdt ook afstand ten op zichte van uw geliefde of uw publiek. Dat is het eenzame ervan. Maar ja, u wil glamour, toch?

tussen

Glamour is iets geheel anders dan liefde. Het gaat niet goed samen, eigenlijk. Na een wilde liefdesnacht 's morgens geheel verfrommeld eruitzien, dat is geen glamour. Wel op het juiste moment weer naar huis gaan. Glamour heeft evenmin iets te maken met bevallingen of ruzies. Glamour is glimlachen, wat er ook gebeurt.

tussen

Het woord illusie zal intussen geheel gerecht bij u zijn opgekomen. Dat is het inderdaad. Maar probeer het in kleine doses, zou ik zeggen. Desnoods alleen die rode lipstick of dat witte overhemd. Er is zoveel meer dan spijkergoed, toe.

Volgende week behandel ik het drama van de goedgelovigheid, waardoor velen van u regelmatig in de ellende komen. Moet u geloven wat uw oren horen? Mr Ed weet het en u ook, dat wil zeggen op aanstaande maandag,

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood