De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 14: Ware liefde en praktische problemen
Katherine Hepburn en Tracy Spencer

Leiden, maandag 9 april 2012

Lieve Liefdescursisten,

Natuurlijk overwint ware liefde alles, maar ja, soms zijn er toch praktische problemen die in de weg staan. Dan kunt u nog zo zielsveel van de ander houden, maar wat niet gaat, dat gaat niet. De liefde blijft gewoon waar. Dat wel. Alleen, hoe zal ik het zeggen, die liefde draagt u mee in uw hart.

tussen

De Geliefde is getrouwd of u bent het, en in overspel heeft u geen zin. De Geliefde woont in het verre buitenland, of in Limburg terwijl u in Groningen woont en voor verhuizen voelt u geen van beiden. Of de Geliefde heeft veel te veel kinderen terwijl u zo van kleine huisdieren houdt, en de Geliefde wil de kinderen niet wegdoen.

Moet ik nog doorgaan? Kan, hoor. Er zijn genoeg voorbeelden. Ik geef er nog eentje, extreem deprimerend, voordat ik u opmonter met enkele richtlijnen voor de praktijk.

tussen

Er waren eens twee Amerikaanse filmsterren die zielsveel van elkaar hielden. Zij bezat mooie hoge jukbeenderen wat altijd een garantie is voor mooi oud worden. Hij was Iers en helaas katholiek, net als zijn wettige echtgenote. De uitkomst van deze ongelukkige combinatie van eigenschappen was dat de wettige echtgenote een scheiding weigerde. En hij was te katholiek om uit te kerk te stappen en dan maar anders te trouwen. Je hebt willen en willen.

Zo kwam het dat er eigenlijk drie mensen ongelukkig werden. De echtgenote. Haar man Spencer Tracy en Katherine Hepburn, die van hem bleef houden tot de laatste dag dat ze leefde.

Ja, Liefdescursisten, wanneer u bidt om een grote allesomvattende liefde, bid dan ook even door om de juiste omstandigheden. Anders krijgt u zoiets, om redenen die alleen God kent.

U dus niet. En nee, ik evenmin, dus mailen is zinloos.

tussen

Katherine Hepburn is 96 jaar geworden. Ze heeft haar Spencer 36 lange jaren overleefd, zonder ooit met hem te trouwen. Een ware liefde was het zeker. Maar ja. De praktijk.

tussen

Met dit schoolvoorbeeld van geluk en ellende bent u hopelijk iets wijzer geworden. Ontnuchterd ook, wat vaak op hetzelfde neerkomt. Wanneer u nu een mogelijke Geliefde ontmoet, zult u zich niet meer helemaal en totaal en weerloos in het liefde-voelen storten, hoop ik. Het kan zinvol wezen ook een blik op de praktijk te werpen: hoe is de situatie, wat komt er mee? En dan ook en vooral: wat zijn daarvan de consequenties?

tussen

Katherine Hepburn had niet echt het karakter van een zorgzame huismoeder. Dus eigenlijk zat er wel een voordeel aan zo'n Spencer. En hij had het allemaal: Katherine, een echtgenote en een kans op de katholieke hemel. Dat waren kennelijk belangen die zwaarder wogen.

Maar daarom was de liefde nog wel echt en waar. Wat je voelt, is soms iets anders dan wat je doet.

tussen

Blijf dus altijd goed opletten, Liefdescursisten, en wees bedacht op die hogere belangen. Na de allermooiste liefdesverklaringen afgestoken te hebben, kan uw Geliefde opeens naar huis willen, naar de huwelijkse haven. Dat mag u niet overvallen.

Eerlijk? Of liefde eerlijk is, dat is een filosofisch vraagstuk dat ik alleen maar praktisch wil benaderen. Is het eerlijk om met A te trouwen om B jaloers te maken? Hoort u wederliefdevan C te ontvangen wanneer u nog nooit zoveel van iemand hebt gehouden als van C? Op deze en andere vragen geeft Gone with the Wind het antwoord. En ik ook, dat wil zeggen aanstaande maandag

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood