De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 13: Te mooi om waar te zijn...
Twee woorden: Rock Hudson

Leiden, maandag 2 april 2012

Lieve Liefdescursisten,

U heeft een romantisch afspraakje, of iemand daarvoor op het oog. De uitverkorene is aantrekkelijk zonder op een fotomodel te lijken, is betrouwbaar en ondeugend, is lief zonder dat het week wordt. Ja, en nog single. O, hoe kan het, hoe kan het, denkt u verheugd, het is toch bijna te mooi om waar te zijn.

tussen

In het algemeen is het zo, dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, het waarschijnlijk niet waar is. Niet zozeer omdat het in die hoedanigheid niet kan bestaan, maar omdat u wantrouwen voelt. Anders kwam het u wel normaal voor. Ja, zou u dan denken, sommige mensen zijn nu eenmaal wat beter uitgevallen dan anderen.

tussen

Te mooi, wat is dat eigenlijk?

tussen

Dat is: uw droom met een strik erom.

tussen

Verlangde u altijd naar iemand die lief was voor huisdieren? U vindt iemand die uit eigen initiatief een asiel heeft opgericht, paarden kan redden en tegen goudvissen fluistert. Wat een tref, zucht u verheerlijkt.

Zocht u een Geliefde die een fraai uiterlijk bezat en een diepzinnig innerlijk? Opeens vindt u zichzelf terug in het filosofisch cafeetje met een mogelijke geliefde die bij u alle diepe gedachten verjaagt. U vertoeft op een hoge roze wolk.

Zo kan ik nog meer voorbeelden noemen, maar u begrijpt hopelijk het principe. De geliefde die u vindt overtreft uw ideaal. Het is te mooi om waar te zijn. Is het dan wel waar?

tussen

De Amerikaanse filmster Rock Hudson (1925-1985) werd aanbeden door talloze vrouwen. Hij was een intelligente versie van Elvis Presley, en daarbij kon hij uitstekend acteren. Dat kwam van pas. Rock wilde er niet voor uitkomen dat hij homo was: angst voor de gunst van het publiek, misschien ook angst voor zichzelf. Hij trouwde met een vrouw en in 1985 stierf hij als eerste beroemdheid aan de ziekte aids, die toen vooral met homoseksualiteit in verband werd gebracht. Arme echtgenote. Arme Rock. Arme homo-mannen in Amerika en ver daarbuiten die het zo fijn hadden gevonden over Rocky te kunnen dagdromen. Arme iedereen eigenlijk. Rock's levensverhaal was achteraf te mooi om waar te zijn. We hadden hem zoveel meer gegund. Maar ja.

tussen

Tijdens het huwelijk ontdekte echtgenote Phyllis Gates dat haar man te mooi was om waar te zijn. Drie jaar later vroeg ze de scheiding aan. Toen werd ze binnenhuisarchitecte, ook mooi.

Ja, wat een treurnis allemaal. Dat komt ervan. Je anders voordoen dan je bent, wat heeft dat voor zin? Uw geliefde valt op hoe u zich voordoet en niet op u. En u voelt verlangen en twijfel, gewoon omdat u verblind bent door wat u ziet. Wanneer het te mooi is.... Rock Hudson. Meer zeg ik niet.

Volgende week een hyperromantisch dilemma. Overwint ware liefde elk praktisch probleem? Mae West vond dat liefde alles overwon, behalve armoede en kiespijn. Katherine Hepburn en Tracy Spencer hadden daarop een andere visie. Wat u daaraan heeft, hoort u aanstaande maandag van

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood