De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 11: Vrouwen zonder kinderen
De barones in the Sound of Music

Leiden, maandag 19 maart 2012

Lieve Liefdescursisten,

Positief denken is mooi, maar 't kan verdomd irritant zijn. Dan zit u daar op een romantisch afspraakje en alles wat u zegt, wordt verdraaid in suikerzoete onzin. U hoort frases als "wie weet waar het goed voor is" en 'loslaten' en bij een stralend "alles komt zoals het komen moet", is de romantische vonk wat u betreft voorgoed gedoofd. Ja, als iemand weigert om na te denken, hoeft u niet aan kussen te beginnen. Naar huis, fijn televisie kijken.

tussen

Dat positieve gedoe is tegenwoordig tot norm verheven. Alles moet zo positief mogelijk benaderd, bekeken en verwoord zijn. Anders telt het niet. Heeft u grote twijfels over een afspraakje? Nou, dan moet u vooral toch gaan, want: "Je weet maar nooit". Denkt u dat er tussen X en u geen toekomst is? "Je moet het een kans geven". Waarom zou u?

Iemand die aldoor, aldoor positief is, die ziet geen verschil tussen zwart of wit. Die reduceert alles tot blij meeklappen met de dingen. Met zo iemand kunt u geen fatsoenlijk gesprek voeren. U kunt ook niet op die persoon bouwen.

Maar ja, zo hoort het. Positief.

tussen

Daaruit volgt, dat u moet opletten zelf niet meedoet met de gewoonte. Zeg gewoon eens op het hoegaathet dat u een rotdag heeft en daar niet over wilt praten. Moet u eens zien hoe ze schrikken. Hoofdpijn is ook al moeilijk te begrijpen, vooral als u zegt allergisch te zijn voor aspirine en het gewoon moet uitzitten. Oprecht negatief als iets ellendig is, daar schuilt waarheid in.

tussen

In de romantiek pleit ik voor een dosering van ellende en geluk. Nooit alleen het een of alleen het ander, en evenmin een verantwoorde balans. Dat verveelt, en als het niet verveelt, heeft u verkering met een mensch zonder ziel. Neem dan liever een hond.

tussen

Kinderen, dat is dus een ja of nee. Daar valt niet over te onderhandelen. Denkt u bij het woord kinderwens: "Misschien", dan denkt u nog maar een keer dieper na, tot u op ja of nee uitkomt. Mannen die twijfelen brengen hun relatie op zeep, vaak nog voor die begonnen is. Vrouwen die geen kinderen wensen, moeten beseffen dat internaten ten eerste duur zijn en ten tweede ongeschikt om kinderen uit de weg te ruimen. Het wordt er dan juist ingewikkelder op. Iemand heeft ja gezegd tegen die hartebloedjes, dus dan is het liefhebben tot de laatste snik.

tussen

Stelliger dan kinderen is niks. Daarom zoek ik volgende week het andere uiterste op. Twijfel en onzekerheid, veroorzaakt door beleefdheid. Er zijn mensen, die altoos met twee woorden spreken en vriendelijk glimlachen. U weet nooit wat ze bedoelen. Schijnt de zon echt altijd in hun leven of bent u een grote brekebeen? Aan de hand van de biografie van Doris Day ga ik nader op de kwestie in. Tot maandag,

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood