De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Lessen uit Hollywood
Lessen uit Hollywood

Les 1: Onschuld Bedriegt
Wat wij leren van Mary Pickford

Leiden, maandag 2 januari 2012

Lieve Liefdescursisten,

Natuurlijk bent u bang voor de liefde. Dat begrijp ik best. U mailde mij de laatste ellende van uw gebroken hart en ook de ellende van het gebroken hart daarvoor, waar u nog lang niet overheen was. Ja, breuk op breuk, u kunt wel blijven huilen. Hoe moet dat nou in de toekomst?

tussen

En dat, lieve Cursisten, dat kom ik u uitleggen. Bepaald niet voor de eerste keer. Bestudeert u eens de fraaie navigatiekolom aan de linkerzijde van uw scherm. Wat staat daar allemaal? Precies. De vorige liefdeslessen, kosteloos en gratis beschikbaar, zonder wachtwoord of registreren. Helemaal en totaal voor u.

tussen

Deze week zullen wij doen wat wij ook de volgende weken zullen doen. De lessen uit Hollywood zullen we ons ter harte nemen. Dat wil zeggen, ik leg uit hoe u het moet begrijpen en daarna kunt u erover nadenken. Elke maandagochtend is er een nieuwe les.

tussen

Misschien dat het u zo lukt om in 2012 een liefde te vinden en te behouden. Wat u daarbij beslist niet moet doen, kunt u leren van de filmster Mary Pickford, wereldberoemd in de eerste decennia van de vorige eeuw. U kent toch de aangrijpende film The poor little rich girl (1917)? America's sweetheart. Zo werd ze genoemd. Een beeldschone vrouw om te zien, lang krullend haar, een engelachtig gezicht, liever dan zij bestond niet. Van buiten dan, hè.

Mary Pickford was ook een zakenvrouw. Ze bouwde een miljoenenimperium op en trouwde en passant vier keer, onder andere met de filmster Douglas Fairbanks. Ook dat huwelijk ging stuk. Ach, en ze had zo'n lief gezicht!

Precies op dat lieve gezicht zullen de echtgenoten zich hebben verkeken. Hoe kan iemand er toch zo onschuldig uitzien en tegelijkertijd zo bikkelhard zijn?

tussen

Als u het antwoord niet weet, zeg ik u het volgende. Ten eerste ligt hierin waarschijnlijk de oorzaak van uw eenzaamheid. Want ten tweede, gaat u eens na in uw liefdesverleden welke ex er ook zo'n lief gezicht had? Ja, frappant. Dat vind ik ook.

En dus ten derde, u kunt niet afgaan op het uiterlijk van iemand. Dat zegt niks. Nada. Een glimlach kan elke autoverkoper opzetten en u aankijken alsof u de ware liefde bent, dat gaat de gemiddelde hond vrij goed af. Voor een puppy is het zelfs de standaard gezichtsuitdrukking. O, en die lichaamstaal van de menselijke soort komt ook op hetzelfde neer. Aangeleerd gedrag. Hoe natuurlijker het lijkt, hoe langer iemand er op oefende. Bel anders de toneelschool even om te vragen hoe lang de opleiding duurt. Die in Maastricht is het beste.

tussen

Wat u over houdt, zijn daden in het heden en verleden. Komt u iemand tegen die al drie keer gescheiden is en kijkt die persoon u aan alsof u de ware bent, informeer dan even naar die scheidingen. Goed opletten, vooral wanneer er een martelaarsgezicht verschijnt dat alles aan de ander wijt. Of zelf alle schuld op zich neemt, en daar ook zeer onder geleden heeft. Dat zijn de hele ergen, dan kunt u beter meteen weggaan.

Nog een laatste waarschuwing. Kijkt u vol verrukking naar de ander, denk dan aan Mary Pickford. Keiharde zakenvrouw. Zag eruit als een engel. En maar trouwen en scheiden. Aldoor, aldoor.

tussen

Dit lijkt me wel genoeg voor een eerste les. Denk erover na, Liefdescursisten. Voorkomen is beter dan weer een gebroken hart. Dat kent u nou wel, toch? Het is tijd voor een blijvende liefde in uw leven en als u alles doet wat ik zeg, heeft u meer kansen dan ooit tevoren in uw leven.

Volgende week bestuderen wij de levenswandel van Omar Sharif. Kan een man met een snor monogaam zijn, hoe moet het met kussen en hoe kunt u het verschil traceren tussen een man met temperament en een man met losse handjes? Maandag weet u het. En meer, zoals geduldig uitgelegd door...

 

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan van de Loo

Lessen uit Hollywood