Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 7: De cybergeliefde ontmoeten

Maandag, 7 december 1998

Lieve Liefdescursisten,

Waar begint u toch aan? Alsof uw liefdesleven nog niet moeizaam genoeg verloopt, zoekt u ijverig naar nieuwe complicaties. Tussen u en de Geliefde bloeide in de computer iets moois. Et alors? Die romantische mails... die hartstochtelijke attachments... kon het daarbij niet blijven? Mais... , u wilt zonodig de derde dimensie in met die ander. En ik heb nu eenmaal beloofd u te begeleiden, dus daar gaan we.

roos

U heeft met een paradoxale situatie te maken. De Geliefde is u vertrouwd - zelden vertelde u immers zoveel aan iemand- maar is anderzijds een complete vreemde. Op deze intieme vreemde bent u verliefd. Probeer het maar niet aan uw maman uit te leggen.

roos

Ontmoeten. Zeker weten? U wenst dus la fantasie par excellence om te zetten in een doordeweekse realiteit? Ik trek daar mijn petite neusje voor op, zeg ik u ronduit. Want realiteit is er al genoeg in het leven. Kom later niet bij mij klagen dat uw computer niet meer romantisch is, want u handelt naar eigen inzicht.

roos

Allereerst moet u de plaats van de ontmoeting bepalen. Wonen u en de Geliefde in hetzelfde land, dan spreekt u bij voorkeur af in een stadje ergens in het midden. Denk erom, niet meteen de hele tijd tegenover elkaar gaan zitten koekeloeren. Maak het u gemakkelijk en kies een gelegenheid met kant-en-klare conversatiestof, zoals een fijn museum. In het slechtste geval heeft u weer wat aan uw culturele ontwikkeling gedaan.
Als u en de Geliefde op verre afstand van elkaar leven, dient er gereisd te worden. Maar door wie? Eenvoudig: wie het meeste tijd en geld heeft, stapt op het vliegtuig. Niet meteen gaan samenwonen, drie dagen elders onderdak is toch wel de minste voorzichtigheid die u kunt betrachten. Daarna ziet u wel verder. Onthou wel, dat intercontinentale liefdes op den duur een verhuizing afdwingen. Wees voorbarig en bedenk wie dat in uw geval zal zijn.

roos

Maar dan nu het moeilijkste: hoe moet dat nou allemaal? Daar zit u dan samen opgesloten in een educatieve omgeving en in plaats van de gebruikelijke woordenstroom komt er alleen maar stilte over uw lippen. Precies zoals u vreesde.
Wat u vervolgens doet, is het ei van Columbus: u zegt dat u het moeilijk vindt en legt uit wat er door u heen gaat. Bedenk, dat als u die ander werkelijk in uw hart wilt, u uw hart zult moeten openen. Zonder kwetsbaarheid gaat dat niet. Op het moment dat u waarachtig bent, legt u contact.

roos

Of niet natuurlijk.

roos

Wat dan? Uithuilen en opnieuw beginnen.

roos

Maar laten we optimistisch blijven. Het gesprek ontrolt zich langzaam. Wees daar blij mee. Oefen geduld. Ga in vredesnaam niet overhaast zitten zoenen. Zo moet het contact zich geleidelijk ontwikkelen en dan zult u merken dat de cybergeliefde voor u tot leven is gekomen. Natuurlijk kan het tegenvallen. De mens, niet de liefde. Ik geloof oprecht in de liefde, iedere keer weer. C'est moi!

roos

Zo, hiermee zijn we wel uitgecyberd. Maar u kunt me altijd advies vragen, hoor. Ik behandel de volgende keer een modern probleem, te weten het herenleed dat het vrouwelijk inititief heet. Doet een dame niets, dan is zij een traditionele trut. Onderneemt zij wel wat, is ze meteen een castrerend kreng. Is het dan nooit goed? U hoort het volgende week van me. In de Opfriscursus volgende week iets eenvoudigers, te weten een kus geven.


Tot volgende week maandag!

Uw charmante Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Weinig bemint, die met mate bemint.

M.E. de Montaigne

sluit