Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 6: Romantisch mailen

Maandag, 30 november 1998

Lieve Liefdescursisten,

Wie graag verliefd is maar geen uitputtende logeerpartijen wil, neemt een cyberliefde. Ideaal voor de Liefdescursisten die op hun privacy gesteld zijn. De Geliefde bevindt zich altoos in de computer en kan naar believen aan- en uitgezet worden. Zo kunt u alle egocentrische gewoontes vasthouden die u eigen zijn geworden, zoals diagonaal in bed slapen, de koelkast volstapelen met uitsluitend uw lievelingsvoedsel en het laten slingeren van gebruikt ondergoed.
U doet dat niet? Eh bien. We zijn hier onder ons. Voor moi hoeft u zich niet beschaafder voor te doen dan u bent.

roos

Een cyberliefde, dus. Maar wel eentje die in de computer blijft. Een foto vragen vind ik al riskant. Want wat gebeurt er met uw correspondence als uw fantasie de werkelijkheid overtreft? Of als die ander zo heerlijk is, dat uw sluimerende minderwaardigheidscomplex meteen ontwaakt? Exactement. Dan is het einde oefening.

roos

Een cybergeliefde.. Mais oui... Voor u herleven de adembenemende tijden waarin de liefde bestond dankzij, door en in het woord. Verzonden uw grootouders hun epistels per postkoets, u heeft de computer. Gebruik die dan ook optimaal.

roos

Eerst een waarschuwing. Net zoals welopgevoede mensen niet bij iemand op visite gaan met de hond, hun grootmoeder en vijf koffers vol spullen die misschien wel van pas kunnen komen, houdt ook u zich een beetje in. U bent tenslotte te gast in een vreemde computer. Daarom stuurt u nimmer omvangrijke attachments mee. Geluidsfagmenten of verrassingspakketjes, die toch alleen maar bestaan uit foto's van uzelf, uw auto of de poes, die laat u thuis. Uiteraard stuurt u ook geen electronische kaarten die de ontvanger daarna nog zelf op moet halen bij een site. Dat is geen romantiek, maar digitale terreur.
Compris?

roos

Wat u wel doet, is eenvoudig. In den beginne houdt u uw mails kort maar charmant. Wees onregelmatig in de frequentie van verzenden. Zo toont u de ander dat u nog wat anders aan uw hoofd heeft en dus een interessant leven leidt. Ook profileert u zichzelf als een onvoorspelbare persoonlijkheid. In dit stadium van de kennismaking is dat een pré. Als u getrouwd bent en een hypotheek moet aflossen, wordt wispelturigheid over het algemeen wat minder op prijs gesteld.

roos

Als u complimenten maakt, moeten die doelgericht zijn. Zeg dus niet dommig: wat schrijf je fijne brieven. Maar zeg: wat heb je een exquize woordkeuze, het doet me denken aan.... en dan citeert u enkele frasen uit het werk van uw favoriete dichter. Leen maar eens een bloemlezing uit de bibliotheek. Kijk ook mijn nuttige Opfrisles nog even na.

roos

Ook wekt het de romantische belangstelling, als u als het ware een feuilleton van uw epistels maakt. Introduceer spannende onderwerpen, waar u belooft later op terug te zullen komen. Noem een nieuw element - een persoon in uw omgeving, een cultureel uitstapje dat u wekelijks maakt enzovoort- zonder dat met veel woorden toe te lichten. Wees hierbij wel open over uw emoties. U wenst toch een emotionele band? Alors, praktiseer die dan ook.

roos

Nog een kleine tip. Ga eens een cyberdate aan. Ook al wisselt u dagelijks vele mails en messages, toch heeft het een zwoele bekoring om elkaar op een bepaald tijdstip en in een byzondere chatroom te treffen.

roos

Ah, mijn lieve Liefdescursisten, ik voelde sommigen van u bezwaard raken door mijn wijze woorden. Want u wilt niets liever dan met de Cybergeliefde telefoneren, u wilt de ander zien, omhelzen, kussen en wat al niet meer... Daarom aanstaande maandag: de Cybergeliefde ontmoeten... is dat wel verstandig?
In de Opfriscursus leg ik u uit wat u met een Onwillige Geliefde moet beginnen. Handig om te weten, met het oog op de Cybergeliefde.


Tot volgende week maandag!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Geliefden omhelzen meer
wat tussen hen in is
dan elkander.

K. Gibran

sluit