Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 2: Wie zal van mij houden?

Maandag, 26 oktober 1998

Liefdescursisten,

Sluit uw ogen. Geef u over aan een romantische door mij begeleide fantasie. Veilig in uw eigen omgeving, gaat u uw ideale Geliefde ontmoeten.

Ah! De fantasie! Is niet de gehele liefde daarop gebaseerd? Fantasie is verwachting en zonder dat is zelfs de mooiste liefde slechts een lege dop.

roos

Zelf ben ik gezegend met een rijke verbeeldingskracht die het nimmer laat afweten. Mijn amant is daar vaak de dupe van, vindt hij. Verwacht hij een gezellig avondje uit, dan sta ik klaar in mijn leren speelpakje om hem alle hoeken van de kamer te laten zien. Arriveert hij hier bronstig als een voorjaarsvarken, dan moet hij me voorlezen uit Alleen op de wereld terwijl ik kopjes kruidenthee drink. Nooit weet hij waar hij aan toe is en toch, of juist daardoor, vindt hij bij mij dat savoir faire dat zo boeit.

roos

Heus, het geeft niets dat u nog niet zo ver bent. Het is tenslotte pas Les 2 van de Liefdescursus.

roos

Aan de slag! We gaan romantisch fantaseren. Uw ideale Geliefde, hoe ziet die er eigenlijk uit? Kijk naar het beeld dat voor uw geestesoog vorm krijgt... lengte, postuur.. kleding... uitstraling... Welk karakter bezit uw ideale Geliefde? Vrijmoedig of juist terughoudend.... intelligent, welbelezen en altijd klaar voor een discussie of meer het muizige type? Probeer het beeld zo duidelijk mogelijk te laten worden... en dan slaat u weer de ogen open. Heerlijk was dat, hm? Zo zal uw Ideale Geliefde zijn. Hou dat beeld vast.

roos

Héél goed opletten op wat ik u ga zeggen. Lieve Liefdescursisten: wat u in die ander zocht, is wat aan uzelf ontbreekt.

roos

Nu, geef me eens ongelijk.

roos

Excactement.

roos

Logisch dat ook een ander in u zal zoeken, wat aan hem of haar ontbreekt. Zo werkt de liefde.

roos

Niet meteen doorslaan, hoor! Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar een parachutespringer, als u hoogtevrees heeft. Dat leidt in de regel tot destructieve relaties, die overigens wel heel hartstochtelijk kunnen zijn.

roos

Nu u dit basisbegrip heeft, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een Geliefde die van u zal houden. Wees gerust. Van mij hoeft u geen tijdrovende uren in café's door te brengen of naar tentoonstellingen te gaan die u geen klap interesseren, alleen maar in de hoop een aardig iemand tegen te komen. Naar dergelijke intens treurige gelegenheden stuur ik u niet. Ik ga ervan uit dat het verwerven van een Geliefde leuk moet blijven en niet te veel tijd mag kosten. We hebben tenslotte ook nog wat anders aan ons hoofd, n'est-ce pas?

roos

In de volgende Liefdesles zal ik nader ingaan op de verhouding tussen romantiek en tijdgebrek: Geen tijd voor vlinders... wat nu?


Tot volgende week maandag!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

P.S. U weet: voor dringende zaken mag u me altijd schrijven.

Spreuk van de Week
Tederheid is een groter bewijs van liefde
dan de meest hartstochtelijke eden.
Marlène Dietrich
sluit