Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 1: Help! Ik ben zo lelijk!

Maandag, 19 oktober 1998

Lieve Liefdescursisten,

Nu het zomer is geweest, schreeuwt in alle spiegels de waarheid u toe: lelijk, lelijk, lelijk. Dat lichaam... dat hoofd.... die kleren... van schrik voelt u zich très eenzaam. Over l'amour durft u niet meer na te denken. Wordt het dan toch maar een fijn huisdier?

roos

In deze eerste les moet ik u al streng toespreken, merk ik. Lelijk bestaat niet, althans niet uiterlijk. Hou die gedachte vast, terwijl we uw drogbeelden nader onderzoeken. Allons. Niet meteen uitslag krijgen van de zenuwen. Hou mijn hand stevig vast.

roos

Het is moeilijk te geloven, maar ook ik heb in het verleden weleens last van lelijkheid gehad.Terwijl ik op de sofa lag, des bonbons knabbelde en de nieuwste liefdesbrieven van mijn amants doornam, voelde ik mij lelijk. Diepe zelfanalyse van dit ongewone gevoel bracht mij het antwoord: ik verveelde mij. Na een kort verblijf in een bekend kuuroord in de Provence had ik weer nieuwe energie om mijn correspondenties te voeren.

roos

Wie zich lelijk voelt, zegt eigenlijk tegen zichzelf: ik mag er niet bij horen. U bedoelt dan: ik durf dat niet. Zo schakelt u zichzelf uit, voordat anderen dat kunnen doen. Dat is een excellent overlevingsmechanisme, ware het niet dat de grondslag ervan fout is. Want wordt u nu zo gelukkig van dat lelijk voelen en buitengesloten zijn?

roos

Neen? Quelle surprise.

roos

Tijd daarom voor een andere benadering. Gaat u er eens een week van uit dat iedereen aantrekkelijk is. Ja, ook u. Maar dat legt u geen verplichtingen op. U moet niets.
Dit natuurlijk nadat de eerste reactie van weerstand is vervaagd. Gewoon doorzetten. U bent toch niet gehecht aan uw problemen? Komt u onverhoopt in geestelijke nood, dan mag u mij altijd schrijven

roos

Naturellement leidt het één weer tot het ander. Toch niet lelijk zijn, maar wat dan? Wie zal er eigenlijk van u gaan houden? Daarover denken we in les twee van de Leidse Liefdescursus na.


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week
Het criterium van ware schoonheid is,
dat zij toeneemt bij onderzoek;
van valse schoonheid dat zij vermindert.
Greville
j
sluit