Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 17: Afscheid nemen

Valentijnsdag, 14 februari 1999

Mijn lieve Liefdescursisten,

Vandaag is uw trouwe Liefdesdocente in mineur. De hele dag al lag ik vol spleen op de bank en wist niet wat te doen of laten. Zelf mijn gebruikelijke doos Leonidas-bonbons bood geen troost. Mijn hart wordt verscheurd, maar het is niet anders: met deze laatste Liefdesles nemen wij afscheid van elkaar. Lievere, dommere en weerspanniger Cursisten dan u, zal ik niet gauw meer op mijn levenspad treffen. Maar het moet zo zijn. Mijn eigen amant klaagt over verwaarlozing en wenst aandacht en liefde. U zult mij begrijpen als ik dat ene wrede woord zeg: adieu.

roos

Kijk, zo moet het. Dat is de manier om afscheid te nemen: kort en met welgemeende complimenten. Geef een overtuigende reden voor uw handelen maar ga niet in discussie.

roos

Velen van u zijn zeer begaafd in het aangaan van contacten die verder nergens toe leiden, maar stumperen als het op afscheid nemen aankomt. U als boodschapper van het slechte nieuws doet zich niet zelden voor als het slachtoffer, dat nu eenmaal zo moet handelen onder druk van de goden, de omstandigheden of op bevel van uw moeder. Zo is het natuurlijk niet. Afscheid nemen is een keuze. Aan u de verantwoordelijkheid om dat goed te doen.

roos

Denk erom: niet uitvoerig gaan jammeren over uw eigen gevoelens. Hoort u mij zeuren hoe ik uw vele e-mails zal missen? Non. Zet ik u uitvoerig uiteen hoe ik aan u gehecht ben geraakt, en dat ons afscheid een bres in mijn emotionele bestaan slaat? Jamais. Val ik u lastig met mijn zorgen over uw liefdestoekomst? Alors. Hou het dus bij een korte aanduiding. Dat is genoeg. Geef die ander wel de ruimte om de schok te verwerken. Maximaal drie uur, want na deze termijn belandt u meestal in een vervolg-relatie. En dat was niet de bedoeling.

roos

Het is aardig de ander in een eerder stadium voor te bereiden op het naderende afscheid. Kijk eens samen naar de wolken en zeg met zachte stem: "Denk jij er wel eens aan hoe het zou zijn als we elkaar nooit ontmoet hadden?" Deel mee dat u tijd nodig heeft om na te denken, over uw leven, uw gezondheid en ook uw relatie. Laat weten dat u niet meer open staat voor al die uitputtende gesprekken over het hoe en waarom van de relationele misverstanden en dat u rust nodig heeft.
Deze en andere signalen geeft u in een vroeg stadium af. De ander voelt zich in het definitieve gesprek wat minder overvallen.

roos

Ook ik waarschuwde u al enkele lessen dat de Cursus ten einde liep. En nu is het dan zo ver. Vaarwel, mes plus chers petits. Doe mijn Liefdeslessen eer aan in uw romantische leven. Het ga u allen goed. Eens zien wij elkaar weer, dat beloof ik u.


Tot wederziens...

Uw eigen Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week
Amor vincit omnia
sluit