Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 15: Signalen van overspel

Maandag, 1 februari 1999

Lieve Liefdescursisten,

Hebben is niet altijd houden, zo heeft menigeen moeten concluderen. Wie eens de armen opende voor een Geliefde die beloofde, nee, wist dat dit voor altijd was, ziet zichzelf opeens met lege armen staan. Een Ander ontvangt nu dezelfde beloften van eeuwigheid en zal zich eens, net als u nu, afvragen hoe en wanneer het allemaal begonnen is. Bent u uit behoefte aan een Ideale Liefde ziende blind geweest, dan groef u daarmee uw eigen valkuil. Wie oren heeft, die hore, wie ogen heeft, die ziet: wat zijn de signalen van overspel?

roos

Zelf heb ik gelukkig met deze onverkwikkelijke kant van de liefde nooit van doen gehad. Als ik iemand bemin, dan heb ik geen ruimte in mijn hart over voor een derde. En de ander ook niet, want ik neem en geef intensiteit. Fis donc, over het algemeen waren mijn amants altijd blij als ze weer naar huis mochten. Dan kwamen ze weer een beetje aan zichzelf toe. Zelf ging ik dan eens met mijn moeder het bezoek evalueren, want energie heb ik voor tien.

roos

Mais... Ondanks mijn overgave aan de monogamie, ben ik daarin nooit argeloos geweest. Vertrouw een ander maximaal tachtig procent, in de eerste vier jaar maximaal negentig procent. Voor de rest houdt u zachtmoedig een oogje in het zeil. Een mens is geen heilige, maar een mens. Dus: iemand die kan struikelen, fouten maken of zich verliezen in de poel van duisternis die een ieder in zich heeft. Ook moi, ook u.

roos

Welnu. Waar moet u op letten? Niet op een enkel signaal, maar op een combinatie. Het belangrijkste vergrootglas om overspel te ontdekken, heb ik u net gegeven: een beschaafde dosis wantrouwen, die u op het juiste moment tot nadenken zal stemmen. Er is evenwel meer.

roos

Let op periodes waarin die ander een hernieuwde belangstelling voor het uiterlijk aan de dag legt. U krijgt opvallend critische dan wel vleiende opmerkingen te verduren, de eigen verschijning wordt opeens interessanter dan voorheen en op straat moet u commentaar aanhoren over voorbijgangers m/v.
Ook kan er sprake zijn van plotselinge uitbarstingen van genegenheid, soms zelfs vermengd met tranen. Wat heeft u beiden het toch heerlijk, wellicht bent u tweelingzielen en met hartstocht wordt u bezworen dat dit altijd zo moet, zal en kan blijven. Afhankelijk van het beschikbare budget wordt één en ander luister bijgezet met geschenken. Heus, die bossen rozen en dure juwelen zijn niet zomaar.
Wees alert op stemmingswisselingen, ongemotiveerde verlangens (opeens wenst de ander privacy), terughoudendheid in het openbaar (nooit meer hand vasthouden) en al te frequent overwerken.

roos

U ziet, alles kan betekenis hebben zonder dat dit hoeft. Hiermee stuur ik u het labyrinth van de dagelijkse werkelijkheid in. Als u vermoedt dat er overspel gaande is, vertrouw dan op uw intuïtie of schrijf mij.

roos

Volgende week is het feest in de Liefdescursus, want ons jaarpartijtje is op komst. Valentijnsdag, naturellement! Wat te doen en wat niet, dat hoort u volgende week. Uiteraard sta ik de brekebeentjes van de liefde bij in de Opfriscursus, want daarin bespreek ik eenzaamheid met Valentijnsdag.


Uw warmbloedige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Niets verdient meer aandacht dan de dingen die natuurlijk lijken:
tegenover het buitengewone
is men altijd genoeg op zijn hoede.

Balzac

sluit